- PUBLICITAT -

 

L’amic Eugeni S. Reig ha publicat en internet el seu llibre: “Les nostres comparances” al qual es pot accedir de manera lliure i gratuïta pitjant damunt l’enllaç <https://reig.lletres.net/comparances> És un recull de 3.500 modismes comparatius d’igualtat (agre com un ferro), de superioritat (més amarg que l’asséver) i d’inferioritat (menys intel·ligent que un tapó de suro). Aquestes comparances, com ens recorda Eugeni S. Reig, “s’usen (o s’han usat) en valencià, però la immensa majoria les comparteixen altres parlars del nostre domini lingüístic”. Cal aclarir, però, que també en trobem algunes que es diuen només en els parlars valencians com ara més burro que Tacó o més fam que Garró i, fins i tot, algunes que són localismes que es diuen només en una població determinada com ara flac com sant Valent (Vinaròs), més causa que el Semo (Carlet), fer com el rector de Calp: no em mate, senyor moro, que jo renegaré (Altea), més por que Tirisiti al bou (Alcoi) o tindre’ls com el matxo d’Ifac (Calp).

En la Introducció del llibre, Eugeni S. Reig ens diu que “els parlants creem modismes comparatius d’intensitat quan volem expressar que algun ens –animat o inanimat, real o fictici, material o espiritual, concret o abstracte, natural o artificial– té alguna propietat –qualitat, habilitat, facultat, atribut, característica, virtut, defecte– i, per a aconseguir eixe propòsit, emprem el recurs de comparar-lo amb un altre ens que té eixa mateixa propietat de manera manifesta, és a dir, que és coneguda i admesa per tothom”.

La manera d’accedir a les comparacions que ens ofereix Eugeni S. Reig és molt senzilla. Quan es pitja l’enllaç <https://reig.lletres.net/comparances/> s’obri una pàgina que té, en la part superior, les pestanyes Cerca, Introducció, Annexos, Bibliografia i Crèdits. Així, per trobar un modisme comparatiu determinat, cal obrir la pestanya Cerca i, tot seguit, escriure, en l’espai disposat a l’efecte, una paraula significativa que estiga continguda en el modisme en qüestió i, després, pitjar la botó “Cerca” que hi ha al costat.

PUBLICITAT

Si volem, per exemple, trobar la comparança “inflat com una xinxa”, cal escriure la paraula “xinxa” i pitjar el botó “Cerca”. De seguida apareixeran totes les comparances que contenen la paraula “xinxa” i, entre elles, la comparança “inflat (o unflat) com una xinxa / inflats (o unflats) com a xinxes” que és la que ens interessa.

El llibre d’Eugeni S. Reig, que tracta sobre el valor lingüístic i cultural de les nostres comparances, presenta algunes observacions molt interessants sobre els modismes comparatius d’intensitat –especialment l’ús de com a amb valor comparatiu–, així com tres annexos i una extensa bibliografia.

Eugeni S. Reig ens presenta en aquest llibre tan interessant, una part de la cultura on podem trobar la riquesa lingüística de la nostra llengua.

Aquest llibre, molt útil en la consulta i imprescindible per als professionals de la llengua (escriptors, traductors, correctors, etc.), és un tresor que ens permet aproximar-nos als modismes comparatius, un tresor que convé conservar i difondre a les noves generacions, per tal que aquestes comparances tan nostres no acaben perdent-se, ja que quan perdem una unitat lèxica, siga paraula o locució, la llengua s’empobreix.

Eugeni S. Reig, que va nàixer a Alcoi l’any 1942, és autor d’altres llibres sobre la nostra llengua com ara El valencià de sempre, Les nostres paraules, El borum i els gospins o Des del meu racó.

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -