- PUBLICITAT -

 

En esta conferència, Abelard Saragossà ens parlà del valencianisme de Sanchis Guarner i de la reedició de la seua Gramàtica Valenciana, i dona per finalitzada la temporada d’activitats dutes a terme per la Fundació.

El passat divendres 1 de juliol de 2022, es va celebrar la conferència de clausura de la temporada del Grup d’Intervenció Comunitària de Castelló–La Fundació. El doctor Abelard Saragossà i Alba ens va parlar sobre El valencianisme de Sanchis Guarner, tema que coincideix amb el títol del seu darrer llibre publicat per l’editorial Àrbena.

PUBLICITAT

La mateixa editorial ha reeditat recentment la Gramàtica valenciana de Sanchis Guarner de 1950, a cura de Juli Jordà, Vicent Satorres i el mateix Abelard Saragossà. El ponent encarregat de presentar la conferencià, va ser l’articulista i lingüista Leo Giménez.

El professor Saragossà considera que Sanchis Guarner fou un humanista clàssic que encarnava personalment els valors de la democràcia i la tolerància. Estos valors es traduïren en el model lingüístic que proposava: natural i identificador, apte per a escriure i per a parlar, d’acord amb el valencià viu del seu temps, amb una fusió harmoniosa de llengua i poble, d’humanisme i democràcia. Afirma Abelard Saragossà en l’epíleg del llibre: «La seua concepció del valencianisme no solament era positiva en el segle xx: també ho és ara, i ho serà en el futur. Parlar del gramàtic valencià no és només parlar d’ell: també és raonar sobre una concepció del valencianisme atractiva per a molts valencians».

Abelard Saragossà i Alba fou professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València, és membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i president de Taula de Filologia Valenciana. És autor de nombrosos articles i llibres de filologia. Entre altres: Gramàtica valenciana raonada i popularReivindicació del valencià: una contribució El valencianisme lingüístic.

Conferència completa d’Abelard Saragossa | vídeo

L’acte va tindre lloc al segon pis de l’Obrera de Castelló al voltant de les 19.30 h, va començar i va tindre una duració aproximada d’un poc més d’una hora, aplegant a generar un excel·lent debat una vegada finalitzades les intervencions de Leo i Abelard.

En finalitzar la conferència la Fundació va tancar el cicle d’activitats amb un ‘berenaret‘ d’orxata i fartons compartit amb tot el públic assistent.

| GALERIA | Conferència de la Fundació: el valencianisme de Sanchis Guarner per Abelard Saragossà

Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank
- PUBLICITAT -