- PUBLICITAT -

El Grup d’Intervenció Comunitària – Associació Cultural, organitza la I Jornada Local d’Història i Patrimoni, que tindrà lloc els pròxims dies 14 i 15 de juny de 2024

CN | Aida

Castelló (la Ribera Alta), 14-15 de juny de 2024 — Aquest cap de setmana, Castelló es convertirà en el centre de debat i difusió històrica amb la celebració de la I Jornada Local d’Història. Aquest esdeveniment, organitzat pel Grup d’Intervenció Comunitària – Associació Cultural i amb la col·laboració de la regidoria de Cultura, tindrà lloc al Magatzem de Gil (la Inmavi), situda al carrer de Salvador Gil 15, i comptarà amb una sèrie de ponències i activitats que exploraran diversos aspectes de la història local.

Libro, Archivo, Estudio, Biblioteca

Programació de la jornada

Divendres, 14 de juny

  • 18.00 h: Acte d’inauguració de la I Jornada Local d’Història. La inauguració comptarà amb els parlaments d’Horte Gómez Llàcer, alcaldessa de l’Ajuntament de Castelló, Richard Garrigues González, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Castelló i F. Xavier Martí Juan, President del Grup d’Intervenció Comunitària.
  • 18.15 h: Ponència inaugural a càrrec del doctor Carmel Ferragud Domingo, professor titular de la Universitat de València i membre de l’Institut Universitari López Piñero. La seva intervenció, titulada “Un CSI medieval: metges experts i ments criminals en les viles valencianes de la tardor de l’edat mitjana“, analitzarà el paper dels metges com a experts en els tribunals de justícia durant la baixa edat mitjana a través de casos documentats en arxius municipals valencians.
  • 19.45 h: Comunicació del doctor Pau Viciano Navarro, professor de la Universitat de València, sobre “Població, pobresa i epidèmies en els quarters d’Énova i Castelló (segles XIV i XV)“.
  • 20.00 h: Comunicació de Vicent Ferrer Pérez, doctor en Geografia i Història, sobre “L’epidèmia de còlera dels anys 1854-1855 a la subcomarca de Castelló i les Énoves“.
  • 20.15 h: Comunicació de Valerià Benetó Ferrando sobre “La sanitat a Castelló durant l’edat moderna“.
  • 20.30 h: Presentació del llibre “El lexema i el temps. El topònim Antella” (Reclam, Alzira 2023), a càrrec de l’autor Joan J. Conejero Noguera.

PUBLICITAT

Dissabte, 15 de juny

  • 9.30 h: Comunicació de F. Xavier Martí Juan sobre “Els Pérez i altres metges d’època contemporània a Castelló“.
  • 9.45 h: Comunicació del doctor Rubén Galera Hernández sobre “El doctor Ricardo Uríos Cutayar, un metge desconfiat a Castelló en 1876“.
  • 10.30 h: Visita guiada a càrrec de Xavier Martí. El fil conductor serà la taronja i l’arquitectura, començant al magatzem de Gil, continuant pel col·legi-asil de Sant Doménec i acabant al parc de l’Estació, visitant els magatzems de taronja.

Una oportunitat per redescobrir la Història Local

La I Jornada Local d’Història de Castelló ofereix una excel·lent oportunitat per als residents i visitants del poble per aprofundir en el coneixement de la història local i comarcal. Amb una combinació de ponències acadèmiques, presentacions de llibres i visites guiades, aquest esdeveniment promet ser una cita ineludible per als amants de la història i la cultura.

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací