- PUBLICITAT -

 

Oratge mes de MARÇ

Marta π / Modesto Serradel  / Fotos: Joanjo Puertos – Castelló

Després del fred de febrer, va arribar març. I amb ell la primavera i… els rècords!!!

PUBLICITAT

Diu l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) que ha sigut el segon març més càlid des de 1950. Això s’explica, sobretot, per l’anomalia tèrmica de les temperatures màximes, quasi 4°C per sobre dels valors habituals. Segons els registres de l’AEMET, hem viscut “el mes de març amb les temperatures diürnes més altes des de 1950”.

Parlem de les dades de Castelló. D’una banda les temperatures mínimes, amb una mitjana de 8,7° i la temperatura més baixa del mes, els -1,5° del dia 2. Ara bé, destaquen les temperatures màximes que, mesura que avançava el mes, començaven a pujar. L’AEMET ha definit 3 pics de calor. El primer va deixar al poble 30,5°C el dia 12 i 33,5°C el dia següent, la màxima del mes. El segon, 30°C el dia 23. I el tercer, 32°C el dia 30. Tot plegat explica els 24,7°C de mitjana de les màximes a Castelló. Els pics de calor també es van traduir en grans diferències entre les temperatures del dia i la nit, fins a 23°C els dies 13 i 30.

Tanmateix, març ens havia preparat una gran sorpresa per a l’últim dia, amb 2 rècords més.  Segons l’AEMET, durant la matinada del dia 31 alguns observatoris de la comunitat van registrar la primera nit tropical (per sobre de 20°C) de l’any. A més a més, també va ser “el dia més càlid a la comunitat en un mes de març des de 1950, equivalent al valor normal d’un 6 de juny”.

Ens queda parlar de pluges, o més ben dit, de la seua absència persistent. Els 0,6 l/m2 arreplegats al poble parlen del caràcter extremadament sec del mes. Amb 2 frases resumeix l’AEMET la seua preocupació: “No hi ha precedents d’un mes de març tan sec, com a mínim, des de 1950”. “Contrasta amb el març de l’any passat, extremadament humit. En 2 anys consecutius s’han registrat els 2 extrems, sec i humit, d’un mes de març”.

Un març tan càlid i tan sec ens fa pensar en una situació preocupant que sembla empitjorar…

Què anem a fer?
Marta π

 

 

- PUBLICITAT -