- PUBLICITAT -

 

El passat dissabte 29 de juliol es va celebrar la huitena edició de la Maerà d’Antella, baixada de troncs de fusta pel riu Xúquer, organitzada per l’Associació Cultural de Maeros del Xúquer d’Antella, aquesta no ha sigut l’única activitat que s’ha fet per a celebrar la Maerà d’Antella, exposicions fotogràfiques, xerrades i projeccions de cinema han estat realitzant-se durant la setmana passada.

Els troncs van tornar a baixar aquest dissabte passat pel curs del riu Xúquer guiats pels ganxers d’Antella i una representació dels ‘Navateros de la Val d’Echo’ ganxers del Pirineus d’Oscats fins l’Assut d’Antella, una presa ordenada construir per Jaume I amb la indicació expressa de deixar una comporta que permetés el pas dels troncs. També estava en l’esdeveniment el vicepresident de la federació alemanya de rafting Frank Thiel, que pertany a l’associació ‘Timber-Raftsmen’.

PUBLICITAT

En aquesta edició, els troncs i les balses van carregats a primera hora del matí en un camió per traslladar-los als afores del poble fins dos quilòmetres d’aigües a dalt de l’Assut, els més d’una trentena de troncs van ser llançats a l’aigua, juntament amb un parell de balses fetes amb la fusta per a facilitar la conducció dels troncs.

Malgrat la dificultat que comporta el llançament de troncs i balses a l’aigua, els membres i col·laboradors de la Associació Cultural de Maeros del Xúquer van poder conduir amb èxit i amb l’ajuda de les seues llargues vares rematades amb el característic ganxo i arribar a l’Assut d’Antella més o menys a l’hora prevista.

Una vegada van arribar a l’assut i durant aproximadament una hora llarga, els maeros van baixar els troncs amb els seus ganxos per les parets de l’assut que baixa l’aigua, aquesta vegada sols ‘l’aqueta’ del ganxer Pep (El Pelut) va ajudar amb la força animal. Una tasca gens fàcil tenint en compte la massiva presència d’estiuejants i banyistes a l’assut.

Finalment, i una vegada tots els troncs ja s’assecaven fora de l’aigua, els ‘maeros’ locals, els ‘maeros’ de ‘Navateros de la Val d’Echo’ i col·laboradors van dinar tots junts a la Casa de la Sèquia, desprès membres de la colla de la Muixeranga d’Alginet ens van fer gaudir amb les seus activitats.

L’Associació Cultural de Maeros del Xúquer presidida per Leo Part organitzadora de l’acte, ha expressat la seua satisfacció pel desenvolupament de la VIII Maerà i han anunciat que en el 2020 tornaran a rememorar aquesta mil·lenària activitat de transportar fusta, i continuaran treballant per aconseguir un major lluïment de la festa ganxera i dels seus protagonistes.

Ací baix teniu unes fotos i ací podeu gaudir de totes les fotos realitzades per Joanjo Puertos.

Joanjo Puertos

VIII Maerà Antella 2019, baixada de troncs pel Xúquer

Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank
- PUBLICITAT -