- PUBLICITAT -

CN | Josep Miquel Bausset

Els valencians que vivim a Catalunya (i molts altres valencians), veiem amb preocupació i encara més, amb vergonya, l’actuació del govern de la Generalitat del País Valencià, ja que amb aquest partit patim una plaga pitjor que totes les d’Egipte juntes: la hipocresia del PP pel que fa a la unitat de la nostra llengua.

La llengua que compartim i que la volem viva

Aquests dies, la premsa i els jutjats ens han recordat els aldarulls que grups violents d’extrema-dreta van provocar el 9 d’Octubre de 2017, agredint els manifestants i els periodistes que exercien el seu dret a eixir al carrer en la Diada Nacional del País Valencià (Vilaweb, 25 de setembre de 2023).

Agressions rebudes per un jove d’Atzeneta d’Albaida

Però si hi ha grups violents que provoquen agressions als ciutadans, també cal recordar els qui inciten la violència. Fa uns anys va ser la UCD i els seus amics, (i un diari del Cap i Casal), que atiaven el foc contra intel·lectuals Joan Fuster i Manuel Sanchis Guarner, contra l’alcalde de València, Ricard Pérez Casado o la llibreria 3i4. I uns altres eren els que posaven les bombes.

El PP representa l’autoodi i la coentor

I és que mentre que uns posen la gasolina, com la UCD i el diari de València caracteritzat pel seu anticatalanisme malaltís, els altres encenen el misto per incendiar la societat valenciana, com el Sr. Alberto Fabra, expresident de la Generalitat, que recentment deia (en el seu analfabetisme), que “PSOE i Compromís han traicionado a la Comunidad Valenciana” (Levante, 21 de setembre de 2023).

PUBLICITAT

El PP representa la coentor i el menyspreu pel valencià

Els atacs a Sanchis Guarner, postal amenaçant-lo

El Sr. Fabra proferia aquest exabrupte, pel fet que la diputada de Compromís, Àgueda Micó, en el seu discurs al Congrés, digué que hi havia deu milions que parlen la nostra llengua. I per això el Sr. Fabra protestà, ridículament, pels “ataques vertidos por el PSOE y Compromís en el pleno del Congreso de Diputados”, ja que “están defendiendo la existencia de diez millones da catalanohablantes, lo que supone un ataque a las señas de identidad, a la historia y a la Comunidad Valenciana y un ataque permanente a nuestra lengua y al Estatuto de Autonomía”. El Sr. Fabra també denuncià, en el seu analfabetisme, “la falta de respeto que el ministro de Asuntos Exteriores vaya a Europa a decir que hablan catalán diez millones de persones, incluyendo a los valenciano-hablantes”. El Sr. Fabra (que ni tan sols sap parlar valencià), és filòleg?

Els atacs a casa del professor Sanchis Guarner que Pascual Lainosa recolzava

Amb les seues declaracions incendiàries i del tot demagògiques, el Sr. Alberto Fabra no pot ser més analfabet. El Sr. Fabra demana respecte a l’Estatut d’Autonomia. I què diu l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en relació a la llengua que parlem els valencians? El Sr. Fabra no respecta l’AVL i per tant és ell que no respecta l’Estatut.

Voxtafumeiro

Ja tenim de nou la batalla per la llengua, encapçalada per un inepte que no només no sap res de filologia, sinó que ni tan sols sap parlar valencià, quan hi ha més de 46 sentències fermes (TC, TS, TSJPV) que confirmen la unitat del català. El Sr. Fabra s’ha convertit en un “antisistema” que desobeeix i ataca les sentencies del TC, TS i TSJPV?

El PP negava el dret a estudiar en valencià

De nou vull recordar que el PP, en el seu XVIII congrés, reunit el 10,11 i 12 de febrer de 2017, consagrà la unitat de la llengua que parlem de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. La ponència: “Educación, innovación y cultura”, en el punt 125 del capítol, “El español una lengua de oportunidades”, diu el següent: “El catalán, el gallego y el vasco son una muestra de la pluralidad que ha sido clave en el éxito reciente de España como modelo de convivencia abierto, diverso e integrador”. I el valencià, Sr. Fabra?

El PP representa la coentor i el menyspreu pel valencià

El Sr. Fabra segur que se sent orgullós dels 300 o 400 milions de castellanoparlants. ¿O pensa que a l’Argentina no parlen castellà sinó argentí i que a Mèxic tampoc no parlen castellà sinó mexicà? Perquè si nega la unitat de la nostra llengua, també hauria de negar la unitat del castellà. Amb les seues declaracions, el Sr. Fabra (en compte de reconèixer les sentències del TC, TS i TSJPV) està tirant gasolina, perquè uns altres encenguen el misto per provocar el foc de la violència.

El PP i el seu únic argument contra el català

Però no és només el Sr. Fabra que mostra el seu analfabetisme, si més no en matèria lingüística. Que ara el Conseller d’Educació (!) qüestione l’autoritat de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’ens normatiu del valencià reconegut a l’Estatut (equivalent a l’IEC), és de bojos. I que el president de la Generalitat, Carlos Mazon, haja demanat a l’AVL “gestos más allá de lo científico y más allá de lo académico”, és per ser psicoanalitzat. Algú pot pensar que el govern espanyol demane a la Real Academia de la Lengua o a l’Intituto Cervantes, “gestos más allá de lo científico y más allá de lo académico? El Sr. Mazon es pensa que l’AVL està formada per un grup d’aficionats, sense cap formació acadèmica?

Els atacs feixistes a Sanchis Guarner

I encara l’alcaldessa de València que demanarà un informe a l’acientífica RACV (i no a l’AVL) sobre l’accent obert de València. Una mostra més d’analfabetisme i d’atacar l’Estatut. No m’estranyaria que la Sra. Català demanarà a la RACV que modifique el seu cognom i que en compte de Català, amb accent obert, es pose Catalá en accent tancat!  O millor encara, que es pose Catalán.

El PP en contra del valencià

Els dirigents d’un partit polític que al congrés de 2017 reconeixien la unitat de la llengua i alhora atien el secessionisme lingüístic, haurien de ser psicoanalitzats.

El 26 de setembre, Sr. Abascal en el fallit debat d’investidura, demanava al PSOE “respeto a la legalidad”. VOX i el PP, també haurien de respectar la legalitat de l’Estatut i de l’AVL, i no reivindicar i defensar grups d’aficionats a la llengua (com Lo Rat Penat), contraris a la “legalidad” de l’AVL (reconeguda per l’Estatut) pel que fa a la normativa lingüística.

Els Srs. Mazon i Fabra haurien de recordar que atacar l’Estatut, “las señas de identidad” i trair el País Valencià, ha estat la corrupció sistemàtica d’alguns dels seus dirigents, condemnats per la Justícia i tancats a la presó. El Sr. Fabra, amb les seues demagògiques i incendiàries declaracions, és mereixedor de les paraules del profeta Isaïes, que són com si estigueren pensades per a ell: “Ai dels legisladors de legislacions iniqües, dels escrivents de rescriptes tirànics, amb que perjudiquen la causa dels humils i roben els drets dels pobres del meu poble” (Is 10:1-2). I és que uns, com el Sr. Fabra, tiren la gasolina i altres encenen el misto.

Joan Fuster patí el terrorisme blaver

Per altra part, el vicepresident del Govern valencià i ex-torero, Vicente Barrera, sense que li caiga la cara de vergonya, ha defensat els bous, subvencionant-los, perquè segons diu aquest ex-torero, els bous formen part de la tradició i de la cultura dels valencians. Cal recordar que durant el 2022, al País Valencià van morir nou persones en els anomenats festejos taurins i més de mil persones van ser ferides.

La salvatjada dels bous embolats

Però la vergonya que sentim els valencians d’aquest Govern, augmenta quan VOX ha presentat una proposició a les Corts Valencianes, perquè el Consell reconega oficialment els títols de valencià de Lo Rat Penat, una entitat secessionista contraria als criteris lingüístics i científics de l’AVL.

El PP i el cas Gürtel

Només fa uns dies, en la inauguració del VI congrés de Dret Sanitari del País Valencià, el president Mazon deia que hem defensava “escuchar a los profesionales sanitarios y evitar imposiciones desde la ideología” (Levante, 28 de setembre de 2023). ¿I per què el president Mazon no fa el mateix amb els professionals de la llengua, els escolta (i no a quatre aficionats indocumentats) i evita “imposicions des de la ideologia” com fa el PP i VOX?

Si els bisbes que tenim al País Valencians se sentiren valencians i estimaren la nostra llengua, ja haurien protestat per aquestes mesures del Govern del PP i VOX. Com haurien protestat per l’aberració que suposa dir que els bous formen part de la cultura, quan en realitat és la tortura d’aquests animals.

La tortura als bous

Jesús de Natzaret va denunciar la falsedat i la hipocresia dels fariseus i dels mestres de la Llei, que avui trobem ben representats en els dirigents del PP valencià, que, per una part, aproven una ponència on es reconeix la unitat de la llengua catalana i al mateix temps defensen el secessionisme lingüístic, amb declaracions incendiàries i del tot  acientífiques. Qualsevol dia els Srs. Mazon i Fabra afirmaran que la terra és plana i que no existeix la llei de la gravetat.

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -