- PUBLICITAT -

 

Escola Valenciana presenta les Trobades 2023: «Recuperem el verd amb Carme Miquel»

Més de 20 festes per la llengua recorreran enguany el País Valencià de nord a sud

Escola Valenciana ha celebrat aquest dijous al Centre del Carme Cultura Contemporània de València l’acte de presentació de les Trobades 2023, que recorreran el País Valencià amb el lema «Recuperem el verd amb Carme Miquel».

L’acte, presentat per la secretària d’Escola Valenciana, Paula Beneito, ha comptat amb la participació d’Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana; Carmen Agulló, professora i membre de la comissió d’Educació d’Escola Valenciana; Paco Giménez, il·lustrador i dissenyador gràfic, i Flora Sempere, cantant i membre del grup El Diluvi.

En paraules d’Alexandra Usó, «les Trobades 2023 homenatjaran la mestra, ecofeminista, escriptora, defensora de la llengua i amiga Carme Miquel». L’entitat vol que «esdevinguen una crida l’acció i també una expressió d’esperança en la protecció del nostre planeta, greument amenaçat per l’emergència climàtica».

PUBLICITAT

La presidenta d’Escola Valenciana, que ha presentat el Manifest 2023 de les Trobades, ha assenyalat la necessitat de situar l’educació ambiental en el centre de l’acció col·lectiva pel clima, perquè cal que, «des de l’ensenyament, fem que la consciència ecologista arrele en la societat i situar la vida, i no els diners, com a valor fonamental de l’existència».

Les Trobades 2023 reivindiquen el paper de Carme Miquel, «un exemple a seguir en la defensa de la justícia global i el bé comú des de l’educació i l’activisme, i la seua influència i ensenyament ens acompanya per despertar consciències i unir-nos per a sostindre, entre totes, la nostra llar».

Carme Miquel, una mestra del País

Escola Valenciana ha presentat aquest matí l’exposició «Carme Miquel i Diego, una mestra del País» que, segons la comissària de l’exposició, Carmen Agulló, fa una «passejada pels darrers setanta-cinc anys d’educació al nostre territori de la mà d’una mestra compromesa amb el canvi educatiu i social».

A més, aquesta «posa de relleu com col·lectius de persones, dels quals ella formava part, van lluitar per introduir el valencià a l’escola i normalitzar-lo en el seu ús social, al mateix temps que duien a la pràctica mesures de renovació pedagògica».

«Trobem ací alguns dels protagonistes i accions que han fet possible la construcció d’una escola valenciana, democràtica, activa, inclusiva i verda. Un exemple de com cal treballar sempre, com deia Carme, “fent pinya”», ha conclòs.

Terra que no oblida

Escola Valenciana ha encarregat al grup musical El Diluvi que pose música a les Trobades 2023. En aquest sentit, Flora Sempre i Andreu Ferre, membres del grup, la cançó «Terra que no oblida» és una reivindicació, a partir del lema «recuperem el verd», per  «adonar-nos del mal que estem fent a la natura i la responsabilitat que tenim com a societat d’estimar-la i cuidar-la dia a dia».

El títol de l’àlbum naix d’un fragment de la lletra de la tornada i «fa referència a l’impacte que com a societat estem deixant en el nostre planeta i l’estima i cura que hem de procurar-li d’ara en avant».

A la cançó, on està molt present la figura de l’escriptora valenciana Carme Miquel, es manté l’estil particular «diluvi» mitjançant elements com la bandúrria, violí, etc. Ara bé, és una cançó dirigida a un públic més jove, a qui el grup ha intentat «acostar amb estils o corrents més actuals, com l’electrònica o el trap».

El Diluvi, que ha interpretat la cançó en acústic durant l’acte, estrenarà «Terra que no oblida» al concert de La Gira d’Escola Valenciana 2023, que tindrà lloc aquest dissabte 25 de març, a les Trobades de Benissa (la Marina Alta).

Les Trobades 2023

La imatge de les Trobades 2022 ha estat encarregada a l’il·lustrador valencià Paco Giménez, Premi Nacional d’Il·lustració 2019, que fusiona Carme Miquel amb la vegetació com a metàfora de l’empelt, «per tal de representar que som terra i que el seu somriure tan especial, com a símbol d’esperança, ens acompanye en la tasca de recuperar tot allò que encara no hem perdut».

Les Trobades 2023 d’Escola Valenciana arrancaran aquest cap de setmana a Benissa aquest dissabte i a Elx (el Baix Vinalopó) i Almàssera (l’Horta Nord) diumenge 26. No obstant això, les poblacions de Xirivella i Almàssera ja van acollir les seues Trobades de Secundària i Batxillerat els dies 14 i 22 de març, respectivament.

L’editorial Bromera i Escola Valenciana tornaran a col·laborar aquestes Trobades 2023 amb la campanya «Amb el valencià, fem pinya». Ambdues organitzacions promouran l’ús de la llengua amb accions a les xarxes socials i a moltes de les Trobades d’Escola Valenciana. Totes les persones que hi participen i difonguen aquesta campanya podran guanyar un lot de productes de Bromera i Escola Valenciana.

- PUBLICITAT -