- PUBLICITAT -

 

CN | José Mena Àlvarez

El trencapinyes comú o pictort (Loxia curvirostra) és una espècie de au passeriforme de la família dels fringíl·lids (Longitud / Envergadura: 15-17 cm / 27-30 cm). Au de cap gran, posseeix un dels més sorprenents i especialitzats pics de tota l’avifauna europea. Es tracta d’una eina robusta i en forma de tisora, les mandíbules de la qual es creuen per constituir una perfecta tenalla amb la qual extreure els nutritius pinyons que es troben als cons de les coníferes (pins silvestre, larici, blanc i negre), que constitueixen la base de la seda dieta, que complementa amb algun fruit sec i carnós d’altres arbres i arbustos i una gran varietat d’insectes.

És una au forestal I nòmada. El trencapinyes comú és un habitant característic dels boscos montans de coníferes: pins, avets, alerces i pícees de tot Europa, des del nivell del mar fins a l’alta muntanya.

Es reprodueixen als boscos de coníferes on nia. El període reproductor és variable, sense cap mes en concret, depenent de la disponibilitat d’aliment. Ubiquen el niu en arbres que delimiten boscos i empren branques fines de pi, molsa i líquens en la seua construcció. Pon de tres a cinc ous. La femella s’encarrega de la incubació i els pollets són alimentats pels dos progenitors. L’èxit de la seua reproducció depèn de la pressió que puga patir per part de gaigs i esquirols.

El trencapinyes és una au bàsicament resident a la Península, però si el menjar és insuficient, realitza migracions al sud. Esta espècie viatja en grans esbarts fora del període d’aparellament, i sovint es barreja amb altres trencapinyes.

Els mascles adults solen ser de color vermell o ataronjat, mentre les femelles solen ser de color verd o groc. Les ales en ambdós casos són de tonalitats marrons-grisenques difusament llistades.

- PUBLICITAT -