- PUBLICITAT -

Polinyà de Xúquer acollirà la XX Assemblea d’Història de la Ribera amb el tema “Patrimoni Artístic. Art i Artistes a la Ribera”

CN | Aida

Del 10 al 12 de novembre de 2023, Polinyà de Xúquer serà l’escenari de la XX Assemblea d’Història de la Ribera, que se celebrarà al Centre Cultural Ausiàs March. Aquest esdeveniment, que compta amb entrada lliure, reunirà historiadors, investigadors, especialistes universitaris, professionals de l’ensenyament i estudiosos en un encontre dedicat a explorar els rics aspectes històrics i culturals de la comarca de la Ribera.

Fotos d’arxiu de l’AHR celebrada a Castelló en 2018 – Fotos Joanjo Puertos

El tema monogràfic triat per a l’edició de 2023 és “Patrimoni Artístic. Art i Artistes a la Ribera”, una temàtica que abasta una àmplia varietat de disciplines artístiques de tota època i que està limitada a la comarca de la Ribera. Aquesta assemblea ofereix una oportunitat única per explorar i compartir coneixements sobre l’expressió artística en aquesta àrea geogràfica.

L’Assemblea d’Història de la Ribera, vídeo presentació de l’edició 2023

Des del Secretariat Local de l’Assemblea d’Història de la Ribera ens informen que el castellonenc Valerià Benetó Ferrando presentarà un comunicació sobre un oncle seu, amb el títol “Alberto Benetó, un artista dissortat” (dissabte, 10.45 h).

El mateix autor, juntament amb Vicent M. Garés Timor, presenten un parell de comunicacions sobre les elits morisques de la redor de Castelló, una investigació que beu principalment de les fonts documentals de l’Arxiu Històric de Castelló (diumenge, 9 i 9.15 h).

El qui fou arxiver municipal de Castelló, Vicent Ferrer Pérez, ens contarà detalls de “L’epidèmia de còlera de 1834 a la Ribera” (diumenge, 12,45 h). I, a continuació, el jove castellonenc Dani Estornell Martínez presentarà i comentarà “El conveni polític de Castelló de 1917” (diumenge, 13 h).

Ramon Vicent Isern presentarà als assembleistes el seu llibre sobre L’exili republicà castellonenc, publicat l’any passat per l’Ajuntament de Castelló (dissabte, 13.45 h).

Amb caràcter més general, Aureliano J. Lairón Pla parlarà sobre “Ermites i santuaris de la Ribera del Xúquer” (divendres, 19.45 h); Mari Carmen Cano i Júlia Campon sobre “Característiques de l’heràldica municipal a la Ribera” (dissabte, 13 h); Josepa Cortés, Manuel Lanusse i Salvador Vercher sobre “Els segells dels consells municipals de la Ribera del Xúquer als segles XIV i XV” (dissabte, 17.45 h).

El pròxim 17 de novembre, a partir de les 19 h, algunes d’estes comunicacions es presentaran també a Castelló per al públic local. Esta miniassemblea se celebrarà al segon pis de l’Obrera.

Vídeo de la XX Assemblea d’Història de la Ribera. Vídeo Seccions

A més del tema monogràfic, l’Assemblea d’Història de la Ribera inclou una secció Miscel·lània que permet als participants abordar temes diversos relacionats amb la Ribera, com arqueologia, fonts documentals, economia i agricultura, entre altres. Això permet una àmplia exploració del patrimoni històric i cultural de la comarca.

Aquesta assemblea, que celebra el seu 44è aniversari en 2023, és un punt de trobada de la comunitat acadèmica i investigadora amb una àmplia trajectòria de més de quatre dècades. La seua periodicitat de dos anys i el suport de la Universitat de València han contribuït a l’èxit i la continuïtat d’aquest esdeveniment.

Les edicions anteriors de l’Assemblea s’han celebrat en divuit localitats diferents de la Ribera, destacant per la seua diversitat i riquesa històrica. Aquest esdeveniment ha donat lloc a centenars de comunicacions que s’han recollit en llibres, fent una contribució valuosa a la comprensió i la preservació del passat i el patrimoni cultural de la comarca de La Ribera.

La XX Assemblea d’Història de la Ribera promet ser una oportunitat única per explorar i celebrar el ric patrimoni artístic i cultural d’aquesta comarca del País Valencià.

Programa complet

PROGRAMA-XX-ASSEMBLEA
- PUBLICITAT -