- PUBLICITAT -

Aquest dissabte, l’entitat commemora dues dècades de lluita per la qualitat de les aigües amb el tradicional “Mulla’t pel Xúquer

CN | Diarilaveu.cat | Sebastià Carratalà

Xúquer Viu celebrarà aquest dissabte, 13 de juliol a Sumacàrcer(la Ribera Alta), i per 20é any consecutiu, el Dia de Bany als Rius, el Big Jump, una jornada que reivindica la qualitat de les aigües dels nostres riu arreu d’Europa. La primera edició va tindre lloc el 2005 per partida doble, a Algemesí, per denunciar la mala qualitat de les aigües en aquell moment, i també a Sumacàrcer. Al 2022, «Mulla’t pel Xúquer» va tindre lloc a Antella, tal com es pot veure en aquesta galeria fotogràfica.

Xúquer Viu -  Dia de Bany als Rius - Antella juliol 2022_89

Els participants en el «Mulla’t pel Xúquer» es concentraran a les 12h. a l’Ajuntament, on es farà la lectura del manifest. A continuació, serà l’hora d’anar a banyar-se al riu, al moll del club de piragüisme. Després hi haurà una picadeta per a tothom.

L’entitat demana més recursos «perquè els pobles puguen aplicar mesures de seguretat adequades per poder practicar el bany als rius i als llacs com es fa a la mar i permetre el bany i l’esbargiment de manera segura».

«Al Xúquer no li sobra aigua»

A finals del 2023, l’entitat va llançar un manifest en què es descriu la situació actual del Xúquer, un riu sobre el qual, «malgrat ser fortament sobreexplotat, no cessen les demandes per emportar-se les escasses aigües a altres zones, per atendre els regadius existents».

També s’hi denuncia «la situació de falta d’aigua a l’Albufera, nodrida fonamentalment d’aigües del Xúquer, o del mateix riu, que en els últims quilòmetres a penes porta aigua, mentre es transvasa més aigua al Vinalopó de la que circula en el Xúquer en els últims quilòmetres».

Així mateix, s’hi s’explica que, «davant la crisi climàtica, cal ser extremadament prudents en l’ús dels nostres recursos hídrics, per tal de preservar el Xúquer i l’Albufera, i per a garantir els regadius històrics i l’aigua de boca».

Per això, les persones signants veuen «amb molta preocupació el conveni per a subministrar aigua del Xúquer al Vinalopó, acordat entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Acuamed i la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó, i que estableix un “compromís de subministrament mínim” de 278 Hm3 d’aigua del Xúquer transvasada al Vinalopó en 10 anys».

Festa de Xúquer Viu

D’altra banda, enguany la Festa de Xúquer Viu tindrà lloc el divendres 19 de juliol a les 20h. a Fortaleny, a la Ribera Baixa. Durant l’acte es lliuraran els guardons Aigua Clara i Tarquim Pudent, aquest últim per votació popular.

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací