- PUBLICITAT -

CN | Diarilaveu.cat

El 12 de febrer del 1939 l’aviació feixista italiana va bombardejar l’estació de Xàtiva (la Costera) i va matar 129 persones, entre les quals hi havia dones, xiquets i molts soldats que tornaven del front de Còrdova, i en va ferir més dues-centes. Un fet terrible que cada any es recorda amb un homenatge a les víctimes a la plaça de l’Estació. Enguany, l’acte, organitzat conjuntament entre l’Ajuntament i el Consell de la Joventut de la ciutat, se celebrarà aquest diumenge, 11 de febrer, a les 12 hores.

Homenatge víctimes bombardeig del 1939 – foto d’arxiu – Joanjo Puertos

Hi participaran associacions i entitats locals com ara la Muixeranga de Xàtiva, el grup de Percussió Rytmus i un quartet de corda compost per Anna Mollà Aliaga, Anna Benavent Montell, María Camañez Navarro i Nieves María Pelejero Ibáñez. A més, hi haurà parlaments a càrrec de l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà; la vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix, i la presidenta del Consell de la Joventut de Xàtiva, Alexandra Boluda. També hi intervindrà la presidenta de la Fossa 126, Maria Navarro, amb la lectura de dos poemes.

Així mateix, han confirmat l’assistència el diputat al Congrés Nahuel González, la diputada en Corts Valencianes Xelo Angulo, el diputat provincial i portaveu del grup socialista a la Diputació de València, Carlos Fernández Bielsa; el president de la Mancomunitat Costera-Canal, José Luis Gijón; l’alcaldessa de Vallada, Maria José Tortosa, i l’alcalde de Rotglà i Corberà, Amador Climent. L’acte serà conduït per Sabina Mompó Toribio, i la lectura del manifest anirà a càrrec de la periodista i escriptora Núria Cadenes.

«Aquest és un acte no sols de record, sinó també de reafirmació dels valors democràtics, dels valors republicans i de la cultura del diàleg i la pau enfront de les idees feixistes de l’odi que dissortadament van creixent ací i allà. Per això és important la participació i la mobilització de la ciutadania», ha indicat el regidor de Memòria Democràtica, Alfred Boluda.

Com a cloenda, es deixaran corones de llorer als peus del monument de l’Aixopluc, i també es posaran clavells a disposició de les persones assistents.

En aquella jornada, una de les més fatídiques de la història de la ciutat, cinc avions pertanyents al 27 Gruppo de l’Aviazione Legionària delle Baleari van sobrevolar l’estació de Xàtiva entre les 9.45 hores i les 10.30 hores, llançant un total de vint bombes de 250 kg cadascuna. L’objectiu era un tren que transportava els soldats de la 49 Brigada Mixta republicana i alguns d’altres unitats, motiu pel qual en aquell moment nombroses persones eren a l’estació esperant els seus familiars i van resultar víctimes d’aquesta massacre.

- PUBLICITAT -