CN | Leo Giménez
Llaurant la Llengua és un espai periòdic, didàctic i divulgatiu amb unes gotetes d’orgull molt nostre, on Leo Giménez, ens mostrarà paraules, expressions, accepcions, estructures i formes que usades normalment en la parla quotidiana, no estaven considerades com a normatives.
Leo, és diplomat en Magisteri, especialitat en valencià, i màster en assessorament lingüístic per la Universitat de València.
Va ser alcalde del seu poble, Antella, és col·laborador en diversos diaris escrits i digitals com Riberaexpress d’on procedeixen estos articles, actualment és veí del nostre poble.
Al remat
La locució al remat significa ‘després de tot, finalment’, “Al remat, ens van donar la raó”, “Després de molt de temps, al remat, Ximet ha acabat la carrera, ja era hora”.
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha registrat la locució adverbial al remat, en este sentit, en el Diccionari normatiu valencià. El tenen arreplegat també el Diccionari valencià (GV-IIFV-Bromera-Lacreu) i el Diccionari de la llengua valenciana, de la RACV.
Han emprat la locució al remat Eduard Escalante, Joaquim Garcia Girona, Josep Pascual Tirado, Vicent Andrés Estellés, Enric Valor, Isa Tròlec, Emili Casanova, Josep Palomero, Maurici Belmonte, Josep Gregori i Rafa Xambó, entre altres, com testimonia el Corpus Informatitzat del Valencià.
Al respecte
La locució adverbial al respecte significa ‘sobre això’, ‘en relació amb allò de què es tracta’, “Em va preguntar què pensava, i li vaig dir que no tenia opinió al respecte”.
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha registrat la locució al respecte en el Diccionari normatiu valencià. El tenen arreplegat també el Diccionari català-valencià-balear i el Diccionari de la llengua valenciana, de la RACV.
Han emprat la locució al respecte Josep Franco, Josep Lluís Pitarch, Jovi Lozano, Josep Palomero, Eduard Mira, Maurici Belmonte, Dèlia Amorós, Mariano Casas, Adela Ruiz Sancho, Tobies Grimaltos i Josep Lozano, entre molts altres, com consta en el Corpus Informatitzat del Valencià.
Enlluir
El verb enlluir, en la parla valenciana, té el sentit de ‘posar una capa d’algeps diluït en aigua (a una paret, un trespol o a una superfície coberta)’, “Enlluir les parets abans de pintar-les”. Té el sinònim parcial lluir.
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha registrat el verb enlluir en el Diccionari normatiu valencià. El tenen arreplegat també el Diccionari català-valencià-balear, el Diccionari ortogràfic i de pronunciació del valencià, el Diccionari general, de Ferrer Pastor, i el Diccionari de la llengua valenciana, de la RACV.
Han emprat el verb enlluir Joan Francesc Mira, Anna I. Montesinos i Vicent Pallarés, entre altres, com mostra el Corpus Informatitzat del Valencià.
Malecó
Un malecó és ‘terraplé o mur construït en la mar o en terra per a contindre les aigües, guanyar terra a la mar o abrigar un port’, ‘mur gros construït a la vora de la mar per a protegir una platja o port de la força de l’aigua’.
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha registrat el nom malecó en el Diccionari normatiu valencià. El tenen arreplegat també el Diccionari català-valencià-balear, el Diccionari ortogràfic i de pronunciació del valencià, de Ferrer Pastor, i el Diccionari de la llengua valenciana, de la RACV.
Han emprat el substantiu malecó José Escrig, Manuel Sanchis Guarner, Josep Lluís Martos, Joan Torró, Àlvar Monferrer i Jaume Llàcer, entre altres, com consta en el Corpus Informatitzat del Valencià.
Pilates
Pilates és un ‘mètode d’entrenament físic, ideat pel fisioterapeuta alemany Joseph Pilates, que consistix en un conjunt d’exercicis suaus que combinen força, resistència i flexibilitat, destinats a enfortir i estirar els músculs sense augmentar-ne el volum’.
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha registrat el vocable pilates en el Diccionari normatiu valencià.
Han emprat el nom pilates Núria Roca, Jovi Lozano, Francesc Bodí, Vicent Borràs, Joan Baptista Durà, Vicent Marco i Marian Díez Picó, entre altres, com consta en el Corpus Informatitzat del Valencià.