CN | Tecnonews / @TecnoNewsInfo | AMIC
La factura electrònica obligatòria està cada vegada més a prop a Espanya. Mancant publicació oficial, es preveu que el seu ús sigui obligatori per a totes les empreses i professionals espanyols amb un volum de negoci anual superior a 8 milions d’euros a mitjan 2025 (2026 per a facturació inferior a 8 milions), la qual cosa dona un marge d’un any per a la seva adopció. Enfront d’aquesta nova legislació, la majoria de les pimes espanyoles estan lluny d’estar preparades per a adoptar-la, ja que al 79% els resulta una mica totalment desconegut i gairebé 9 de cada 10 (86%) encara no la utilitzen en les seves transaccions amb altres empreses (B2B), encara que sí que és una mica més comuna en els intercanvis amb l’administració (B2G), amb un 19% que sí que l’usa actualment.
Un factor preocupant entre les pimes espanyoles és l’alt grau de desconeixement respecte a la facturació electrònica, ja que 4 de cada 10 declaren no haver sentit mai parlar d’ella. De fet, a solament un any vista de la seva entrada en vigor, a penes el 28% de les pimes asseguren estar al corrent dels detalls relatius a la seva obligatorietat, tal com revela l’enquesta mundial “Facturació electrònica: El camí cap a una economia connectada” realitzada per Sage, líder en tecnologia de comptabilitat, finances, recursos humans i nòmines per a pimes.
La facturació entre empreses al nostre país comporta actualment grans dificultats per als negocis. 1 de cada 4 factures emeses per pimes a Espanya resulten difícils processar per falta d’informació, errors de format o termes poc clars. Això provoca retards en les tasques financeres i un gran consum de temps per als responsables dels negocis. El 39% dels directius de pimes espanyoles (que no són responsables financers) afirmen haver d’intervenir almenys una vegada a la setmana en qüestions de facturació.
Malgrat la imminent obligatorietat, les pimes espanyoles tenen un llarg camí per recórrer per a l’adopció de la factura electrònica, ja que només el 20% d’elles creu que podria implementar-la per a 2024 i un 21% seria capaç de fer-ho per a 2025, any en què serà obligatori per a negocis de qualsevol grandària.
Una factura electrònica beneficiosa per a tots
Al marge de tractar-se d’una norma d’obligat compliment, les pimes espanyoles estan totalment d’acord que es tracta d’un pas natural en la digitalització de l’empresa, ja que un 60% considera positiu el seu ús obligatori, i gairebé dos terços (62%) creuen que aportaria un benefici tant per a l’economia com per als seus negocis.
A més de resultar útil per a resoldre problemes com els pagaments endarrerits (57%) i reduir els errors a l’hora de rebre i processar les factures dels proveïdors (43%), els responsables de les pimes també esperen que la factura electrònica pugui aportar beneficis als seus negocis com una major precisió financera i reducció d’errors (24%) o una reducció de costos (17%).
“Els grans canvis sempre comporten reticències inicials, i la facturació és una àrea que genera molts problemes a les pimes. Hi ha una part del nostre caràcter, tant humà com empresarial, que pot empènyer-nos a deixar-ho per a l’últim moment o esperar a l’obligatorietat i a una implementació generalitzada per a posar-se a la feina. No obstant això, incorporar la factura electrònica com a part de l’ADN de l’empresa des d’ara mateix, amb temps i fet passos ferms i meditats, pot aportar beneficis a les empreses. De fet, la nostra enquesta revela que, aquelles empreses que ja ho han fet, sigui a Espanya o en el món, estan completament satisfeta i han superat, de llarg, les preocupacions i reptes que exposaven abans de la seva adopció”, explica José Luis Martín Zabala, Managing Director de Sage Ibèria.
Als països en els quals ja s’ha implementat l’ús de la factura electrònica (Austràlia, Finlàndia i Singapur), els resultats són altament satisfactoris entre els negocis. A pesar que un 45% de les pimes es mostraven preocupades per la falta de coneixement o comprensió de les normatives abans de l’adopció, després del seu ús reporten nivells molt elevats de satisfacció (88%), i una alta taxa de recomanació a altres negocis perquè l’usin també (88%). L’adopció de la factura electrònica serveix com a trampolí per a una digitalització major de les pimes. En l’àmbit global, un aclaparador 90% declara haver adquirit tecnologies addicionals després del canvi a aquesta tecnologia, mentre que el 22% va invertir en IA per a tasques financeres.
A més, la preocupació per un augment de costos (relatius a l’adquisició o actualització del programari), identificada com la principal preocupació prèvia per a gairebé 1 de cada 2 pimes (47%), s’ha convertit en un dels majors beneficis, ja que la reducció de costos ocupa el segon lloc del rànquing de beneficis experimentats per les pimes després de l’ús de la facturació digital.
Reptes actuals: reticència al canvi, desconeixement i incompatibilitat
Encara que les empreses estiguin conscienciades dels beneficis que suposaria aquest canvi en la facturació i a favor de la seva obligatorietat, existeixen barreres que frenen la seva implementació avui dia en les pimes, ja que més d’un terç afirmen que no sabrien com implementar-la.
Els reptes no són pocs. D’una banda, suposa un canvi profund en la manera de treballar i en els processos de facturació (44%), a més del desafiament d’implementar els sistemes de programari necessari (41%) i la preocupació sobre els costos que això comporta (37%). De fet, la preocupació pels costos no es deu a la necessitat d’adquisició de nous sistemes de facturació, sinó a la preocupació per la seva adaptació als sistemes actuals, alguna cosa que pot estar relacionat amb la falta de coneixement i preparació de les pimes. Per a més de la meitat (53%) la principal preocupació se centra en la compatibilitat amb els softwares de comptabilitat que ja tenen, així com amb la dels clients i proveïdors.
Per on començar? “Get Ready”
Companyies com Sage estan posant en marxa iniciatives que ajudin les pimes a avançar en aquest complex escenari legislatiu i administratiu. La campanya “Get Ready” pretén conscienciar i acompanyar a les pimes en els canvis que ve amb la nova factura i en com, una adopció primerenca i transversal en el negoci, pot fer la diferència en l’últim moment.
“No es tracta només d’implementar un programari que permeti utilitzar la factura electrònica o complir amb la llei. Perquè les empreses puguin treure partit als avantatges que aporta la factura electrònica és necessari un canvi cultural profund que revitalitzi la forma en què facturen les empreses a Espanya. Com partners de confiança, a Sage estem acompanyant a totes les pimes que ho necessitin des dels primers passos, amb la nostra eina Factura Flow, perquè sàpiguen en quin punt estan, fins a la implementació tecnològica i la seva posada en marxa, perquè quan arribi el moment estiguin molt més que preparats”, afirma José Luis Martín Zabala.
Factura Flow és una eina interactiva que realitza una avaluació i consultoria sobre l’adaptació tecnològica necessària, el control òptim de processos en el negoci i la gestió eficient de les factures. Aquesta eina gratuïta ofereix un diagnòstic ampli i analític, creat per experts de manera específica per a pimes i despatxos, i que ofereix resultats detallats i ajuda personalitzada per a adoptar la facturació electrònica.
A més, Sage fa una crida als governs europeus perquè col·laborin estretament amb el sector tecnològic i empresarial, a fi de crear un entorn favorable a la tecnologia que permeti la integració sense fissures de la facturació electrònica. Aquesta col·laboració serà crucial per a garantir que les pimes no es quedin enrere en la transició digital.