Aquest divendres 11 de setembre, al carrer Pere Calp de Castelló s’han entregat els guardons dels LXIV Premis Castellum Ripae. En una vetllada conduïda per Irene Rodrigo s’han barrejat les lletres i els llibres amb la música de Ximo Caffarena Quartet Folk en Jazz.
En la vetllada s’ha entregat el premi de Narrativa Soler i Estruch i els premis de poesia infantil Ausiàs Marc. El jurat format per Júlia Badal, Adelina España, Pep Beltran, Rafa Gomar (guanyador de l’edició del 2019) i Núria Sendra (edicions del Bullent) ha guardonat amb el premi Soler i Estruch de Narrativa l’obra De persones i dimonis, de l’autor de Borriana Modest Barrera, un autor que tenia publicats diversos assajos però del que aquesta serà la seua primera novel·la publicada.
El jurat ha seleccionat l’obra de Modest Barrera d’entre les més de 20 que s’havien presentat en aquesta edició. Una obra, “De persones i dimonis”, de la que el jurat destaca que es tracta d’una història molt ben tramada i ben escrita, dura i interessant. L’obra de Barrera és una novel·la història ambientada en els anys 30-40 que comença amb una situació aparentment clàssica: Una jove de gran bellesa és pretesa pels fills de la família de cacics del poble i un altre obrer. Després, però deriva per altres terrenys molt menys explorats i culmina amb un final del tot colpidor.
Ambientada en un escenari indefinit, que podria ser el de qualsevol poble del nostre país, en una conjuntura que abasta el primer terç del segle XX, que com tots sabem fou ben convulsa i, sobretot, tràgica. Perquè d’això es tracta d’una tragèdia. Tots els personatges tenen parts fosques, però alguns es convertiren en dimonis, i per sobre de tots, un, el qual no dubtarà a sacrificar la vida dels altres per a satisfer els seus anhels en els moments més crítics.
Modest Barrera Aymerich, de Borriana, a la Plana Baixa, va nàixer en 1962 i és professor d’Història. A més de la tasca docent, desplegada en diferents centres, és Doctor en Geografia i Història i la seua recerca històrica i assagística s’ha vist reconeguda amb guardons com el Premi d’Humanitats de Castelló i el d’assaig de Vila-real; fruit d’aquesta tasca són nombrosos articles i participacions en congressos, així com col·laboracions en obres de divulgació. Entre els seus llibres podem destacar La mort barroca, Masovers i pobletans, i la més recent Multitud i repressió: les formes de la violència. L’obra distingida amb el premi Soler i Estruch, i que publicarà Bullent, suposa la satisfacció de les seues inquietuds literàries, presents des de fa molts anys, alhora que constitueix un reconeixement que l’animarà a continuar per aquesta nova via.
En quan als premis de poesia infantil Ausiàs March, en aquesta edició s’ha optat per guardonar als 6 xiquets i xiquetes que han participat en el certamen amb un lot de llibres. Maragda Satorres, Leila Mollar, Júlia Redondo, Ovidi Alcover, Aina Vidal i Andreu Satorres han pujat a recollir els seus llibres i han recitat les seues poesies al públic assistent.
“De persones i dimonis”, de Modest Barrera és la primera incursió en la narrativa de l’autor, que ja ha publicat diversos assajos.
La novel· la de Modest Barrera ens porta a un escenari indefinit, que podria ser el de qualsevol poble del nostre país, en una conjuntura que abasta el primer terç del segle XX, que com tots sabem fou ben convulsa i, sobretot, tràgica. Perquè d’això es tracta d’una tragèdia, la viscuda per una sèrie de persones, de diferent condició, que només aspiraven a ser feliços però que es veren arrossegats per una sèrie de fets i circumstàncies, dels quals l’obra es fa ressò. Tots foren persones, alguns es convertiren en dimonis, i per sobre de tots, un, el qual no dubtarà a sacrificar la vida dels altres per a satisfer els seus anhels en els moments més crítics.
El jurat han fet la següent valoració de l’obra: Novel· la històrica que comença amb una situació aparentment clàssica: jove de gran bellesa, de classe obrera, que té com a pretendents els fills de la família de cacics del poble i un altre obrer. La història, ambientada als anys 30-40, està molt ben tramada i ben escrita, dura, interessant i amb un final colpidor.
L’obra premiada serà la primera novel· la publicada, tot i que ja tenia experiència en els camps de la Història i l’Assaig. Al final tots aquests vessants vénen a confluir perquè l’obra s’enquadra qualsevol dels nostres pobles durant el període de la Guerra Civil i la immediata postguerra. Evidentment les persones no poden anar contra aquestes circumstàncies, es deixaran portar, i fent-ho hauran d’afrontar, o suspendre, dilemes morals.
Al final, la novel· la va d’això, de gent que actua per unes motivacions, sense ser conscients que un cop han actuat es desencadenaran unes conseqüències que difícilment podran controlar, les repercussions de les quals arribaran a ser tràgiques.
Les persones esdevenen dimonis, uns més que altres, és clar, i en el procés uns perdran la vida, altres l’enteniment i alguns aconseguiran continuar el seu camí, això sí conscient de tot el que han deixat, la condició humana.
El premi és convocat per l’Ajuntament de Castelló (Ribera Alta), i està dotat en 2500 euros, la publicació de l’obra premiada a la col·lecció Miratges d’Edicions del Bullent, a més d’una escultura de metall realitzada per l’artista Josep Alfonso.
Enguany s’han presentat 21 originals. L’any passat va guanyar Dissabte, jazz, de Rafa Gomar. Els protagonistes de Dissabte, jazz, Roser i Enric, viuen una segona oportunitat en la vida. Han quedat a la nit per anar a un concert de jazz. L’obra rés una resposta a l’anestèsia emocional on sovint ens endinsa la pèrdua dels éssers estimats, la malaltia, l’amor i el desamor o les adversitats quotidianes, i ser capaços de trobar nous escenaris o veure’ls amb uns altres ulls. Tot plegat, amb música de jazz.
Les obres guanyadores d’anteriors edicions publicades per Edicions del Bullent han estat l’obra Un bri d’esperança. Sueca, 1952, d’Agustí Colomer, “Set Pecats“, de Carles Castell, La llum de les estrelles mortes, de Josep Manel Vidal, Vestida de lluna, d’Elvira Cambrils, Tot interior, d’Enric Camps, Pell de gat, de Ma. Victòria Lovaina, Humors agres, de Sico Fons, Efectes secundaris, de Jovi Lozano-Seser i El vol de les papallones, de Maurici Belmonte.
L’acte ha estat conduït per Irene Rodrigo. Ha comptat també amb l’actuació musical del grup Ximo Caffarena Quartet Folk en Jazz.
Font de la informació Edicions Bullent
Ací us deixem l’accés per veure tot l’àlbum de fotos complet i ací baix un tastet.