- PUBLICITAT -

CN | Per Eva Remolina / AMIC

Demà dia de 8 març celebrem el dia de la dona, un dia de lluita i reivindicació per la igualtat i la participació de la dona en tots els àmbits de la societat.

És cert que cada dia la dona està més present en llocs de responsabilitat, però encara queda molt per recórrer, per exemple en matèria de salaris, representació política, conciliació amb la vida familiar-laboral o violència de gènere.Això sense comptar les discriminacions que encara avui dia sofreixen en molts països del tercer món, en els quals encara les dones no tenen dret al vot, a l’educació o a l’accés al treball entre molts altres.

Fotos d’arxiu de Joanjo Puertos – Concentració 8 de maig de 2019

Des de 1975 se celebra aquest dia, un acte que va ser promulgat per l’ONU i en el qual s’utilitza el color morat com a símbol de la lluita feminista. L’elecció del color ve de 1908, quan ja les sufragistes angleses ja el van utilitzar en les seves reivindicacions.

L’origen de la data triada (8 de març), no és molt clar, però la versió més creïble és que va ser un dia com aquest, de l’any 1857, quan unes treballadores del sector tèxtil, anomenades les “Garment Workers” van organitzar la primera vaga per a sol·licitar salaris més dignes i condicions de treball més humanes. Van ser detingudes per la policia de seguida, però va ser un punt de partida per a les posteriors lluites i manifestacions.

PUBLICITAT

El 8 de març també l’OIT (Organització Internacional del Treball) celebra una taula rodona com a part del seu compromís per a la igualtat de la dona en el treball i les millores de les seves condicions laborals.

- PUBLICITAT -