- PUBLICITAT -

CN | Rafael López Andrada

La celebració de la XVIII trobada d’escriptors, escriptores i editors de la Ribera va tindre lloc a Benimodo el dia 10 de febrer de 2024. L’encontre de les figures literàries, dirigit per l’escriptor Josep Lozano, va comptar amb 60 assistents, amb una bona representació de Castelló i d’altres pobles de la comarca, com ara, Sueca, Sollana, Cullera, Riola, Alzira, Algemesí, Antella, Cotes, Benimodo, Carlet, l’Alcúdia, Alginet, Alfarb, etc. La jornada va començar a les 9:30 h amb un bon esmorzar al bar de la Unió Musical de Benimodo, per a després desplaçar-se tot el grup a l’Ajuntament del poble amfitrió, on els va rebre l’alcalde, Francisco Teruel Machí, al saló plenari, per a fer una recepció institucional i donar la benvinguda a tots els participants de la trobada. Durant l’acte, també va dirigir unes paraules en nom del conjunt d’escriptors, Josep Lozano, així com també el cronista de Benimodo, l’historiador Rafael López Andrada, qui seria l’encarregat de conduir la jornada i d’acompanyar la comitiva durant el passeig guiat a la població.

Tot seguit, va començar la visita a Benimodo amb una primera parada a la plaça Major, on destaquen edificis com la Casa Consistorial, la torre campanar, l’església, una font de pedra del segle XIX de planta hexagonal i la Casa Gran, una construcció que en altres temps fou la casa dels procuradors del comte de Carlet. Sota la direcció del cronista, el grup arribà a la placeta de sant Bernat Màrtir, on recau la façana principal de l’església i altres cases d’interès, com la del catedràtic en Història i escriptor Josep Maria Ots Capdequí. A continuació, s’entrà a l’Església Parroquial de la Puríssima Concepció, un temple construït en el segle XVIII sobre altre anterior, que sembla va ser edificat en el segle XVI sobre una antiga mesquita. Al seu interior es va poder contemplar la decoració amb motius i components arquitectònics d’inspiració barroca, a més d’algunes obres d’art: pintures de Francesc Pons Arnau i Rafael Armengol Machí, una imatge de Crist tallada en fusta policromada de finals del segle XVII, d’autor anònim, dues columnes barroques de l’Altar Major que realitzà Manuel Vergara en 1735, una imatge escultòrica de sant Felip Benici, patró de Benimodo, etc.

La visita continuà pels antics carrers del poble, durant la qual es va contemplar una magnífica col·lecció de plafons ceràmics devocionals de finals del segle XVIII i principis del XIX. La comitiva arribà a la plaça de Machí, on van poder admirar la font centenària de base ovalada i l’Antic Casino Republicà, un edifici d’estil eclèctic amb influències de l’historicisme arquitectònic, del racionalisme i de l’art déco. A més a més, el cronista també va assabentar als presents, d’altres edificis i llocs d’interès que no van poder visitar: el Cementeri Municipal (1924), que és obra del prestigiós arquitecte Carlos Carbonell Pañella, les Antigues Escoles Públiques (1934), el Molí d’Arròs, l’Auditori Municipal, etc., així com també els Paratges Naturals Municipals del Barranc de les Coves del Truig i dels Ullals del riu Verd.

La ruta va prosseguir amb la visita d’altres edificis que destaquen pel seu interès cultural: la casa on va viure el poeta Vicent Andrés Estellés i la casa de la periodista i referent en el món del valencianisme, Didín Puig Grau, que va obrir les portes per a què poguérem contemplar el mobiliari, la biblioteca, els objectes personals i l’encant d’un temps passat.

Acabada la visita a la casa de Didín Puig, els escriptors es dirigiren a la Casa de la Cultura, on una representació va llegir poemes de Vicent Andrés Estellés, rendint homenatge d’aquesta manera al considerat principal renovador de la poesia contemporània del nostre àmbit lingüístic, en el 100 aniversari del seu naixement. L’acte també va estar acompanyat pel prestigiós pintor local Rafael Armengol, protagonista d’una biografia il·lustrada que va obsequiar l’ajuntament a tots els presents, en companyia d’altres llibres. A continuació, els escriptors passaren a la biblioteca municipal ―ubicada al mateix edifici― a signar els seus propis llibres, que formen part de fons bibliogràfic. Finalment, als peus de l’escultura erigida a l’Estellés, que presideix l’entrada de la Casa de la Cultura, es va fer l’acostumada foto de grup i es donà per acabada la visita guiada al poble. Amb els actes de la Casa de la Cultura es donà per acabat l’encontre i seguidament la comitiva es va dirigir cap al bar restaurant Mir, on tingué lloc el dinar que tancava la XVIII trobada d’escriptors i escriptores de la Ribera.

Benimodo va sorprendre a molts per la gran diversitat cultural, sobre ser un poble xicotet, i també resultà ser tot un descobriment per a un bon grapat dels escriptors concurrents. A la finalització del dinar es va emplaçar als assistents a la propera edició que se celebrarà a l’Alcúdia pel febrer de 2025.

Benimodo - Trobada d'Escriptors de la Ribera (1)

Piqueu damunt per veure l’àlbum de fotos de Valerià Benetó

- PUBLICITAT -