D’agradable sorpresa podríem qualificar l’actuació de l’Orquestra Simfònica de la Ribera, dirigida per Vicent Ferragud que sota les seues ordres va presentar un voluntariós i preparat elenc de joves músics en la seua majoria, que gaudiren interpretant un seriós i complet repertori al mateix temps que variat, exigent.
Va començar el concert amb l’actuació del grup de percussió de l’orquestra, acompanyats per un violoncel i un contrabaix ambdós d’una solvència contrastada i amb gran domini de l’instrument, que no desmereixien en res als joves percussionistes que ompliren l’auditori de contundents i segurs ritmes.
Ja en la segona part una orquestra no excessivament nombrosa però suficient i preparada d’una qualitat sonora considerable, va desgranar el seu programa, vigorosament i alegrement, reforçats per percussió vent i fustes en major nombre i acompanyant càlidament Fuensanta Morcillo i Paloma Gallego dos sopranos que conqueriren un espectador entregat que els va obsequiar cada peça i la fi del concert amb una sentida i gratificant ovació.
Fet el silenci, apagades les llums dues preguntes m’assalten: agrada la música d’orquestra a Castelló?… Per què no es consolida la ‘Filibert Estrela’? Si la primera es respon amb un si, la segona és de més complicada resposta, diuen que no entra gent nova a estudiar instruments de corda, podria ser esta la resposta?, podria ser, però els responsables, qui són? Facilita, fomenta l’escola l’aprenentatge de la corda? orienta, la Societat Musical els seus integrants per a diversificar l’oferta, o tot ha de ser banda?
Serem el que vulguem ser, dissabte comprovàrem, que estem lluny de tenir una formació orquestral solvent, però no abandonem, sabem però, que no és qüestió de gran número de components, l’actual junta, que admet l’orquestra, que facilita direcció i material, hauria d’implicar-se més en la promoció de la corda, i entre altre tipus d’ofertes un concert com el que hem viscut, hauria de ser fixe en el calendari anual, però igual que tot xiquet ha tingut l’oportunitat de fer sonar un tambor i no tots acaben fent percussió, des de ben menuts un xiquet hauria de tindre l’oportunitat de fer sonar un instrument de corda, o no llevar-li-ho del cap dient-li que no actuarà fent passacarrers… Segur que no encerte en la solució, que pot ser una altra ben diferent, i sinó podria preguntar jo també, volem orquestra a Castelló? Per què no es fomenta una miqueta més?
Ací baix teniu unes quantes fotos del reportatge de Valerià Benetó i Joanjo Puertos, per veure i baixar-les totes, piqueu damunt del nom.