Els rebrots continus de la Covid-19 (després de la primera onada de la passada primavera) que s’estan produint al País Valencià i a tot l’estat, és preocupant. Només unes dades: els municipis amb casos actius de coronavirus al País Valencià, s’han duplicat en set dies (Levante, 15 de juliol de 2020). València ha quintuplicat els contagis en una setmana i trenta localitats valencianes sumen positius en els últims quatre dies, amb brots (amb dades fins al 15 de juliol) a Borriana, Rafelbunyol, Castelló de la Plana, Burjassot, Gandia, València, Santa Pola, Sueca, Llíria, Cullera, Alcalà de Xivert o Fortaleny i d’altres municipis valencians.
Els contagis s’escampen amb nous brots actius, degut sobretot a les trobades familiars i a actitud incíviques, segons han dit els especialistes de la sanitat. A la nostra societat hi ha una inquietud raonable per l’ascens de casos de la Covid-19 i per això cal trencar, com més aviat siga possible, la cadena de transmissió del virus. Cal recordar que aquesta epidèmia no se n’ha anat i que la transmissió del coronavirus segueix tan activa com fa tres mesos. I cal recordar també que ens trobem sense una vacuna, quan cada dia van augmentant els casos de persones infectades.
Al llarg d’aquesta pandèmia, al País Valencià, fins el moment de fer aquest article, han mort 1476 persones, amb el pic de diari de 68 morts el dia 3 d’abril, amb centenars de pacients a l’UCI durant aquests mesos i amb un total de 2285 sanitaris valencians infectats durant aquesta pandèmia.
Per això en aquests moments cal responsabilitat per tallar la cadena de contagis, evitant la relaxació pel que fa a les mesures de protecció, ja que el risc de contagi és més gran, pel fet que entre la població ha disminuït la sensació de perill.
Ara més que mai cal protegir la salut dels valencians, al mateix temps que ajudar (i protegir) els sanitaris, que s’estan deixant la pell per salvar els ciutadans. Per això cal una més gran responsabilitat de la ciutadania. Molts dels qui se salten les normes que demanen els sanitaris per tallar la cadena de contagi de la Covid-19, no deuen recordar l’esforç i el sacrifici (i en alguns casos la mort) de metges, infermers, farmacèutics, auxiliars d’infermeria i personal de neteja d’hospitals i de residències. Per això demane responsabilitat. Si els qui no respecten les normes per evitar el contagi veieren in situ el treball (i l’angoixa) d’aquests magnífics professionals de la salut, segurament canviarien els seus hàbits de comportament i farien el possible i l’impossible per evitar els contagis. Si tots veiérem la dedicació dels treballadors de la salut, segur que no ens relaxaríem (pel que fa al nostre comportament) per així evitar la propagació del coronavirus.
En aquests moments tinc ben present (mentre recorde amb agraïment els professionals de la sanitat) l’anomenada “regla d’or” de l’Evangeli, quan Jesús, en el discurs del sermó de la muntanya, diu (també ens ho diu hui a tots nosaltres): “Tot allò que voleu que els altres vos facen a vosaltres, feu-ho també vosaltres a ells; que en això consisteix la Llei i els Profetes” (Mt 7:12). Pense que si quan estem malalts volem que els professionals de la sanitat ens retornen la salut, també ara nosaltres hem de ser responsables per evitar els contagis i així no col·lapsar els hospitals i els centres de salut. Cal que fem cas del que ens diu la conselleria de sanitat i, encara que siguen incòmodes les mesures que ens són proposades, hem d’evitar les conductes incíviques, que no fan sinó afavorir la propagació de la Covid-19. Cal que tinguem en compte, a més, que aquestes actituds incíviques, sobretot en cas que les persones infectades siguen asimptomàtiques, posen en perill la salut dels seus familiars i amics.
Per això cal responsabilitat, ni que siga per respecte a l’esforç i al sacrifici dels professionals de la salut, que mereixen el Nobel de medicina i també el de la pau. Perquè allò que volem que els altres ens facen, també ho hem de fer nosaltres a ells.