- PUBLICITAT -

 

És aquesta la recomanació que el govern del País Valencià ha demanat als ciutadans valencians, amb l’objectiu d’alentir i, si és possible, acabar amb el contagi d’aquesta malaltia infecciosa produïda pel Covid-19.

La Generalitat tancarà escoles i universitats, bars i restaurants, gimnasos, museus i teatres, per així frenar (o disminuir) aquesta pandèmia. Per altra part, que s’hagen aplaçat les falles i les festes de la Magdalena o les Trobades d’Escoles en Valencià , i de segur que també es suspendran les processons de Setmana Santa, és una mesura important que ajudarà a “tallar” aquest contagi. I encara, el tancament de les superfícies comercials i centres esportius, ajudaran a evitar la propagació del Covid-19 i per tant, el col·lapse del sistema sanitari. La suspensió de les activitats docents i la recomanació que la gent es quede a casa i que no vaja a passejar a parcs, platges i jardins o als bars (si en queda algun obert) i per tant que no es moga de les seues cases, és molt important per intentar acabar amb aquesta pandèmia. Fins i tot l’arquebisbat de València ha dispensat d’anar a missa els diumenges, per evitar el contagi d’aquesta malaltia infecciosa.

Per això és d’una gran irresponsabilitat, que molts ciutadans de Madrid estiguen fugint de la capital de l’estat (amb embussos a la eixida de la ciutat) i estiguen desplaçant-se a la costa mediterrània, amb el risc que això comporta d’escampar el virus per la geografia valenciana, catalana, murciana o andalusa. I és que els desplaçaments només s’haurien de fer si són estrictament necessaris. I pel contrari, com han dit els mitjans de comunicació, són molts els madrilenys que ja han eixit de la capital de l’estat amb destí a Cullera, Gandia o Benidorm (i a Catalunya, Andalusia i Múrcia) per així passar, a la seua segona residència, els dies que estaran sense treballar presencialment a Madrid, com si la es tractara d’unes vacances.

Una emergència sanitària com la que estem vivint, no admet irresponsabilitats com la que estem veient, ja que els valencians no hem suspès les Falles i la Magdalena (amb tot el que això comporta, econòmica i emocionalment) perquè després alguns vinguen al País Valencià (a Catalunya, Andalusia o a Múrcia) de vacances.

Cal que actuem com a tallafocs

Com en un incendi, necessitem tallafocs, ja que si continuem propagant (i contagiant) el Covid-19, el resultat pot ser catastròfic. Només si ens quedem a casa, podrem contribuir a pal·liar aquest fenomen tan preocupant per a la salut. Si pel contrari, amb la nostra irresponsabilitat, amb els nostres desplaçaments escampem el virus, aquesta malaltia (com un incendi) serà impossible de controlar.

Cadascú és responsable de la seua salut (posant en pràctica les mesures recomanades per la Generalitat) i també de la salut dels qui l’envolten. Cadascú ha de ser com un “tallafoc”, per impedir el contagi i per tant hem de prendre consciència que aquesta pandèmia és cosa de tots, perquè ens afecta a tots. Per això tothom ha de fer el necessari per contribuir a acabar amb ella. I el millor consell, com ens ha repetit la Generalitat del País Valencià, és quedar-nos a casa. Cadascú ha de ser com un “tallafoc”, per així evitar la propagació de la infecció o com a mínim, per posar dificultats al contagi pel Covid-19. Cal que arribem a ser solidaris i generosos pel que fa als nostres comportaments, per traure de nosaltres el millor del que tenim i alhora hem d’eliminar de la nostra vida l’egoisme i l’individualisme, que ens fan menys humans i menys solidaris.

Per altra part, cal que tinguem en compte que si pel Covid-19 alguns arrasen supermercats o ens tanquem a casa, ¿què passaria si ens caigueren bombes al damunt o no tinguérem res per a menjar? ¿No eixiríem en pastera o travessaríem les reixes com la de Melilla, com fan els refugiats, ara tan oblidats?

Finalment, cal que valorem i agraïm com es mereixen, hui i sempre, la tasca admirable, tant dels professionals de la sanitat (metges, farmacèutics, infermers, auxiliars d’infermeria, de farmàcia i d’administració) com dels de protecció civil, que estan al peu del canó per ajudar-nos a tots a passar aquests moments difícils i així poder superar aquesta pandèmia.

Els cristians, a més de totes les mesures que hem de seguir per impedir el contagi del coronavirus, també ens cal posar en mans de Déu aquests moments difícils, tenint presents en la nostra pregària els responsables de la sanitat i tots els professionals que estan lluitant per acabar amb aquesta pandèmia. I també ens cal pregar pels malalts i pels qui han mort, víctimes del Covid-19.

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -