- INFORMACIÓ -

 

PUBLICITAT

Quan les vesprades s’acurten i l’estiu arriba al final, coincidint amb el descens de les temperatures i el pas de les borrasques, a les nostres regions muntanyenques ibèriques es produeix un dels esdeveniments naturals més sorprenents, la brama, on els mascles de cérvol ( Cervus elaphus), el més gran dels nostres ungulats, experimenten el zel, inundant les muntanyes, boscos i valls amb els seus poderosos i eixordadors bramits.

Per això aixequen la terra amb les banyes per dipositar als forats els seus fluids corporals, arrenquen l’escorça dels arbres amb les banyes, es rebolquen al fang i emeten potents brams que ressonen a la matinada i en caure el sol per tota la muntanya . Tot un espectacle sonor que ens brinda la natura a la tardor.

És la seua manera de marcar el territori i anunciar-ne la superioritat a la resta. D’avisar els joves aspirants a liderar el grup que hi són ells i que si segueixen endavant amb el seu desafiament s’hi hauran d’enfrontar en combat. Cosa que sol tenir lloc diverses vegades al llarg del dia.

Els mascles dominants d’esta espècie en què alguns exemplars poden superar els dos-cents quilos, aprofitant el descens de les temperatures i sense angoixes per la calor, entaularan combats entre ells per intentar defensar la seua supremacia dins del grup, i així assegurar-se el dret a fecundar el nombre més gran de femelles possible.

En este enfrontament, líder i aspirant no dubtaran a abalançar-se l’un sobre l’altre per, fent ús de les seues poderoses banyes, frenar les escomeses del contrari i obligar-lo a retrocedir, perseguint-se a la carrera fins a expulsar-lo de l’entorn de les femelles. És la implacable manera amb què la naturalesa exerceix la selecció natural, assegurant-se que optin a la reproducció els qui comparteixen els millors gens.

Un cop establerta la jerarquia, arriba el moment de cobrir les femelles. Unes femelles que, alienes als combats i envoltades dels cervatells de l’any, estaran fèrtils durant tot just un dia, per la qual cosa els guanyadors hauran d’atendre el mandat genètic de manera urgent, deixant alguna femella per als mascles menys afortunats.

Un cop complerta la parada nupcial, els grans cérvols dominants es retiren a l’interior del bosc per seguir amb la seua vida solitària, aliena a la resta, mentre les femelles i els joves continuaran formant ramats que es mantindran units tot l’hivern.

D’esta manera, a mesura que els dies s’acurten i el fred es fa cada cop més intens, generalment cap a finals d’octubre sol finalitzar la brama.

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací