- PUBLICITAT -

 

El Club Alfil Castellonense practica el joc-ciència d’escacs, inclòs com a esport, que té el seu ensenyament i la seua pràctica recomanada per les més altes institucions educatives i culturals de la UNESCO. En l’actualitat té una dimensió educativa, social i terapèutica.

La història coneguda dels escacs a Castelló es remunta als anys 60, quan l’escaquista campió d’escacs valencià durant els anys 50 i 60, campió absolut de Catalunya als anys 1969 i 1970, i guanyador del Campionat d’Espanya d’Escacs per equips en 1967, Eduardo Perez Gonzalves, ciutadà de Manuel(Manuel 1933-2016) , va contactar amb practicants d’escacs a Castelló, inculcant-los la seua teoria per a formar bons escaquistes a aquest poble.

Quant als deixebles que va tindre a Castelló durant eixes dues dècades dels anys 60 i 70 van ser, entre altres, José Fuster Alberola, Vicente Solano Amorós, José Simarro Isern, Ovaldo Honrubia Gomez, Pascual Andrés Guardiola i Emilio Sala Bó.

Aquests jugadors van sembrar la llavor de la teoria que van aprendre, entre la que van poder rebre d’Eduardo Perez i els llibres d’aquesta època, ja que tots ells eren molt estudiosos, i van portar el Club a enfrontar-se amb l’elit dels clubs de la província de València.

En un principi, durant uns anys, el club es va anomenar Eduardo Pérez. Entre els anys 1955 i 1987 es va anomenar Club de Ajedrez Castellonense, aconseguint molts èxits, entre ells, pertànyer a la Primera Categoria i jugar en la Nacional, sent jugadors els ja anomenats, als que podem incloure  Ferran Reig Albero, Federico Cabrera Tormo (de Rafelguaraf), Luís Sebastià Carbonell (de Manuel), Eduardo Clerigues, Amadeo Ferrer, Vicente Poveda, Filiberto Franco Benetó, Eladio Barrachina Lopez, Juan José Isern Navarro i Ricardo Martorell Garrigues, com a més constants en la seua continuïtat, i altres, com Sigfredo Andrés Pons, Antonio Vizcaino Puche, Eugeni Gregori Climent, que s’incorporaren de la mà de Ferran Reig, etc.

El 5 de juny de 1989, en una reunió dels socis, es va decidir formalitzar el club nombrant els següent càrrecs:

President: José Ferrando Tortosa
Secretari: Filiberto Franco Benetó
Vocal primer: Ovaldo Honrubia Gomez
Vocal segon: Vicente Morales Alegre

Anomenant la societat esportiva CLUB ALFIL CASTELLONENSE.

Aquesta etapa va durar fins l’any 1991, i després d’un període sense activitat, en 1994 Eladio Barrachina López va reprendre el club erigint-se president, mentre l’escola d’escacs funcionaba molt bé, al Severí Torres, Col·legi Hernández i Col·legi Sant Domenech, per part de Juán José Isern Navarro, fins l’any 2002, i a l’Obrera per part de José Ramón Pausá, arribant a tindre 66 alumnes i dos equips, amb el segon format amb els xiquets de l’escola. Aleshores va ser president Pepe Perucho Lopez i més tard Ovaldo Honrubia Gomez, ja sense activitats per part del Club.

En l’any 2018, José Ferrando Tortosa, després de rescatar els diners que estaven bloquejats a Deutsche Bank, va decidir utilitzar aquests diners per a reprendre de nou les activitats del Club, entrant en competicions i creant una escola d’escacs, amb 32 alumnes.

En un principi van participar: Albert Deruelle Sala, Luis Miguel Marti Belmonte, Juan José Isern Navarro, Eladio Barrachina Lopez, Victor Ghita Mariora, Rafael Bellver Guardiola, José Ramón Pausà Mascarós, Francisco Garcia Garrigues, Ricardo Vidal Aranda, Alberto Beneito Soler i José Ferrando Tortosa, ascendint a Primera Provincial.

En l’any 2019 es fa el I CAMPIONAT DE FIRA SANTA LLÚCIA, amb gran èxit de participació (s’acompanyen fotos de l’esdeveniment).

Ve la pandèmia del Coronavirus i després de la parada van tindre problemes en el 2021 per a confeccionar un equip fort.

Actualment, Pepe Ferrando està donant classes d’escacs de forma gratuïta al Severí Torres i al Col·legi Sant Domenech, i a la Biblioteca Municipal , de forma gratuïta els dimarts a les 18.30h., acompanyat de Rafa Bellver Guardiola i José Ramón Pausá Mascarós.

En el 2022, els tres, decidiren baixar de categoria per a incorporar xiquets/tes de l’escola i així competir millor, participant els 8 xiquets/tes més avançats. Aquests són: Juán Galán Lincán, Guillem Vallés Mascarós, Fâdel Benetó Abdalah, Màxim Gallego Benavent, Yaiza Vila Crespo, Juan Casanova Serrano, Leyre Bono Arandiga i Eric Navarro Tortosa.

En l’actualitat, s’han fet uns jerseis amb el logo del Club Alfil Castellonense, per a presentar-se com equip allà on participen.

- PUBLICITAT -