CN | Maurici B. Monar
Desconec si al llarg de la geografia dels territoris de la nostra llengua existeix cap riu que s’anomene Pons. En realitat, és una manera un tant exagerada, d’anomenar al que va ocórrer el dia 29 d’octubre d’aquest any justament al carrer Salvador Pons de Castelló encara que afectant a tots els carrers que el creuen: Ronda Sud, Albalat dels Sorells, Filipines, Diputació, Felip ll, Ronda Montolivet…
Al voltant de les 4 del matí, el cel va amollar sobre Castelló una quantitat important de pluja. Això va provocar que els claveguerams no donaren abast, i que l’aigua començara a fluir per la superfície dels carrers i en molts casos, envaïra soterranis, baixos i bancals. Fins al punt que, a mitjan matí, des de la zona del terme on s’ubica el taller de la Citröen l’aigua embassada desaiguara principalment cap al carrer Salvador Pons, creant un riu que va perdurar fins a l’entrada de la nit. Això va comportar el que ja hem comentat. Inundacions de baixos i soterranis perquè l’aigua que baixava, encara que ja no plovia, no podia ser engolida pels pouets, ja que estaven tots embossats. Vam alçar les reixes de protecció. Però ni així. No funcionaven.
Des del veïnat hem explicat per escrit la situació als responsables de l’ajuntament. Hem demanat que es revise la zona. Que s’estudie el que hi ha succeït i s’aporten solucions. Que es netegen periòdicament els pouets. Que s’estudie si els col·lectors són suficientment capaços de donar resposta a moments de pluja intensa. Que es realitze un pla de catàstrofes. Especialment d’inundacions.
Som conscients que va ser una situació puntual i extrema. Però vivim en un país de situacions extremes. Estem acostumats a aquestes pluges i a les inundacions. No obstant això, no ens conformem a tornar a patir l’aparició del Riu Pons perquè entenem que és possible estudiar-ho i resoldre-ho. Per tant, hem encetat el camí d’exigir amb l’escrit que hem presentat i farem el que siga necessari perquè s’eviten situacions com aquesta.