- PUBLICITAT -

 

Us presentem el programa definitiu de la XVIII edició de l’Assemblea d’Història de la Ribera. Enguany constarà de 40 comunicacions, una ponència inaugural, una conversa per a una història de l’escola, una taula redona sobre el futur de l’escola a la Ribera i presentació de llibres i vídeo.

L’acte inaugural se celebrarà el dia 9 de novembre a l’Auditori Municipal Rex a les 5 de la vesprada. L’acte de clausura se celebrarà al mateix lloc el dia 11 diumenge a les 13.00 h.

Pronunciarà la ponència inaugural la doctora María del Carmen Agulló Díaz, professora titular del Departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació de la Universitat de València, i versarà sobre Ser mestres al segle XX.

Entre les 40 comunicacions, que tracten diverses èpoques i temes variats, cal destacar la de don Agustí Ventura, cronista de Xàtiva, que parlarà sobre Les batlies de Castelló de Xàtiva i la Vall de Càrcer, i la batlia de l’Ènova, dins de la batlia de Xàtiva; les d’Antoni Furió i Josepa Cortés, professors de la Universitat de València, sobre l’ensenyament a Sueca; i les d’Aureliano Lairón i Carmel Ferragud sobre el mateix tema a Alzira.

Sobre la història de l’ensenyament hi haurà també interessants comunicacions referides a Algemesí, Guadassuar, Benimodo, Alginet, Sueca, Real i Castelló. El Col·lectiu d’Ensenyants de la Ribera (CO.DE.RI) farà una revisió dels seus 30 anys de renovació pedagògica per l’escola pública i en valencià a la Ribera.

La secció d’Història de l’Art i Patrimoni enguany és abundantíssima: es presenten estudis sobre Càrcer, Benimodo, Carlet, Corbera i Castelló; i sobre castells i camins ibèrics de la Ribera.

El dissabte 10, a les 13.00 h, Alejandro Mayordomo Pérez, catedràtic del Departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació de la Universitat de València, animarà una Conversa per a una història de l’escola. A continuació, es presentarà el vídeo Castelló, història i patrimoni, patrocinat per la XVIII Assemblea d’Història de la Ribera i Castelló Som. Es tracta d’un repàs virtual de 10 minuts per la història i els elements patrimonials més significatius de la vila, realitzat per Àlex Garzó.

La vesprada del divendres 9, es presentarà l’edició de les actes de l’Assemblea celebrada a Albalat de la Ribera, i també les actes de la secció miscel·lània de l’Assemblea de la Pobla Llarga.

L’Assemblea conclourà amb una mirada cap al futur, una taula redona sobre El futur de l’escola a la Ribera, en què intervindran Enric Ramiro, membre del CO.DE.RI i del Moviment Freinet; Joan Cortés, president de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera; i Jesús Marrodán, inspector d’Educació.

Façana de l’Obrera

Les sessions se celebraran a l’Auditori Municipal Rex i a l’Obrera – Biblioteca Pública Municipal. Tots dos edificis es troben al carrer Major de la població, al nucli antic, l’un enfront de l’altre. L’organització recomana als qui acudisquen en automòbil que aparquen als carrers de l’eixample; per exemple, a la Ronda de l’Almenà.

L’Assemblea va precedida i acompanyada de dues exposicions:

Dones Mestres de la Ribera, un projecte de Ricard Huerta, amb el patrocini del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, i de l’Ajuntament de Vva. de Castellón.

Castelló i l’ensenyament, una mostra etnogràfica i històrica sobre l’ensenyament en general i més concretament a Castelló, que ha estat possible gràcies a l’Àrea de Cultura de la Diputació i a l’Ajuntament de Castelló.

A més a més, el dia 10 els assistents podran veure una mostra de Llibres i publicacions valencianes antigues, una part valuosíssima de la col·lecció bibliogràfica particular de Ferran Pastor i Belda.

Us esperem.

Aparcament Ronda de l’Almenà

Trajecte aparcament Ronda l’Almenà fins a l’Auditori Municipal Rex i a l’Obrera – Biblioteca Pública Municipal


Vídeos exposicions

Dones Mestres de la Ribera’ de Ricard Huerta i comissariada per Núria Gregori.

I ‘Castelló i L’ensenyament’ a cura de Lídia Castan, Ramon Vicent I Xavier Martí.

- PUBLICITAT -