- PUBLICITAT -

 

“En un país on llegir és un accident el fet que tots dos moriren amb un llibre d’aquella col·lecció entre mans els havia cridat l’atenció i havia despertat sospites.” (p.196).

La quarta sessió del Club de Lectura de Castelló va tenir lloc el passat dimecres 28 de desembre. Malgrat la situació epidemiològica ben preocupant, amb totes les mesures de seguretat ens vam reunir un grup de lectors per tal de parlar de «La passejadora de gossos». Vam gaudir d’una obra on l’autor fa un repàs a la societat valenciana plantejant reflexions sobre temes ben candents.

El proper llibre, que comentarem a la biblioteca el dijous 25 de febrer, serà «L’assassí que estimava els llibres» de Martí Domínguez. Malauradament, la sessió de gener no la podrem realitzar a causa de la situació que estem vivint provocada per la COVID-19, però de segur que els pròxims mesos vindran carregats de bones notícies i bona literatura.

«L’assassí que estimava els llibres» és una novel·la interessant, peculiar. Una novel·la que, sense dubte, ens donarà molt de joc per poder parlar a la propera sessió.

Un crític literari conegut per la duresa de les seues ressenyes literàries, Guillem Gual, apareix assassinat. Prompte descobriran els policies encarregats del cas que Guillem comptava amb nombrosos enemics, guanyats amb el seu treball com a crític. I l’assassinat en sí sembla estar molt relacionat amb la literatura, doncs al costat del cadàver hi ha un exemplar de «L’assassinat com una de les belles arts», de Tomàs de Quincey. A pesar que podria ser una pista, també pot tractar-se d’una simple coincidència, i això és el que hauran d’esbrinar els inspectors Tena i Espinosa, encarregats del cas. Per adobar-ho més: una segona mort.

Al llarg del llibre, els policies encarregats del cas, van seguint les pistes de què disposen i per això acaben parlant amb gent del món literari i cultural valencià. En paral·lel, a més, seguirem les variades històries de diverses famílies acomodades valencianes que, en principi, no tenen relació directa amb el cas però que aporten context i profunditat a la història. Un retrat viu i sarcàstic de la societat valenciana, amb personatges de diferent estatus socials que entren i surten al llarg de l’obra i interaccionen entre ells. Hi ha dos mons que s’acosten però no es mesclen: el de la cultura, i el dels negocis. Al llarg del llibre s’exposen les misèries de tota una sèrie de persones lligades al món de la cultura, del periodisme, on abunden les enveges i les punyalades per l’esquena. I tot això amb un final ben sorprenent.

Amb este llibre llibre de llenguatge agut, ric i clar, amb situacions construïdes sense floritures, artificis ni piruetes argumentals, amb una manera precisa i acurada, gairebé científica, de tractar els arguments, va obtindre el Premi de Narrativa en Valencià Constantí Llombart Ciutat de València 2015.

Club de lectura de Castelló

- PUBLICITAT -