- PUBLICITAT -

Actes reivindicatius arreu del territori i sols pancartes pel ‘Sí’ a la façana del Severí Torres a Castelló (Ribera Alta)

CN | Maria

A les portes de la consulta sobre la llengua base a l’educació, molts pobles i ciutats del País Valencià s’estan mobilitzant a favor del valencià. Entitats de diferents comarques han organitzat actes per a reivindicar els beneficis de l’ensenyament en la llengua pròpia i denunciar el que consideren un atac a la normalització del valencià per part de la Conselleria d’Educació.

A Castelló (Ribera Alta), les reivindicacions han pres forma amb pancartes penjades a la façana del CEIP Severí Torres, on es demana el ‘Sí’ al valencià. Aquesta acció s’emmarca dins d’una sèrie d’actes que, segons Famílies pel Valencià, pretenen informar les famílies sobre la importància de votar a favor de l’ensenyament en valencià, davant la falta d’informació per part de les institucions oficials.

Mobilitzacions arreu del territori

Les protestes i concentracions s’han estès per tot el País Valencià. A Castelló de Rugat (Vall d’Albaida), divendres passat es va celebrar una cercavila reivindicativa organitzada per les AFA dels centres educatius, amb l’acompanyament de la Colla de Dolçaines i Percussió La Vall Blanca. L’acte va culminar davant de l’Ajuntament amb la lectura d’un manifest en defensa del valencià i en contra de la coneguda com a “llei de llibertat educativa”, una norma que, segons els col·lectius defensors de la llengua, posa en risc la normalització del valencià a les escoles.

A la comarca de la Marina Alta, Dénia acollirà aquest dimarts una concentració amb el lema “La llengua no es toca”, convocada per diverses entitats educatives i culturals. A Calp, el Sindicat d’Estudiants del País Valencià i Famílies pel Valencià han instat el Consell Municipal a pronunciar-se en contra de la consulta.

Crítiques a la llei de “llibertat educativa”

Diversos ajuntaments han volgut expressar la seua oposició a la llei educativa del Consell, com és el cas de Cocentaina (el Comtat), on el ple municipal ha aprovat una moció en contra de la norma. La regidora d’Educació, Berta Íñiguez, ha criticat la llei perquè “promou la segregació, perjudica l’alumnat amb necessitats especials i desconsidera els criteris pedagògics”. A més, ha recordat que la comunitat educativa de Cocentaina va rebutjar per unanimitat la mesura.

Per què votar ‘Sí’ al valencià?

Els col·lectius en defensa del valencià insisteixen en la importància de garantir una educació en la llengua pròpia, que permeta als xiquets i xiquetes ser competents tant en valencià com en castellà i altres idiomes. Segons Famílies pel Valencià, l’escola en valencià és una eina fonamental per a la igualtat d’oportunitats, la cohesió social i la preservació d’una llengua que encara necessita protecció institucional.

La consulta sobre la llengua base es desenvoluparà entre el 25 de febrer i el 4 de març, i els col·lectius que donen suport al valencià continuaran informant i assessorant les famílies durant aquest procés. A Castelló i en moltes altres localitats, el missatge està clar: el valencià necessita un “Sí”.

Font de la informació: Diarilaveu.cat

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací