Per Tecnonews / AMIC
El 95% de les organitzacions consultades per Cisco van canviar les seves prioritats tecnològiques a conseqüència de la crisi. Xarxes, Cloud, Ciber-Seguretat, Col·laboració i altres tecnologies digitals van ser clau en 2020 per a garantir la continuïtat de negoci i serveis essencials com a educació i sanitat. En 2021, aquestes seran les tendències tecnològiques predominants:
5G i Wi-Fi 6: superant la bretxa digital. Prop de 3.700 milions de persones (la meitat de la població mundial) no tenen accés a Internet. 5G i Wi-Fi 6 milloren la velocitat i la latència, arribant a zones amb escassa cobertura de fibra com les comunitats rurals. La tele-medicina, la fabricació i la tele-ensenyament també es beneficiaran de la pròxima generació de tecnologia sense fil, que impulsarà el creixement, la innovació i les oportunitats per a milions de persones. Segons PwC, portar Internet als quals actualment estan desconnectats afegiria 6,7 bilions de dòlars a l’economia global i trauria a altres 500 milions de persones de la pobresa.
Auge dels sensors. IA, tecnologies de xarxa avançades i wireless de pròxima generació impulsen la nova ona de la Internet of Things. En combinar connectivitat i analítica amb sensors més intel·ligents i econòmics, interactuarem amb els objectes en múltiples àmbits: monitoratge de salut, rendiment esportiu i sensors de fatiga en professions perilloses. En l’oficina, contribuiran a aconseguir un entorn més saludable. Wifi, tecnologies de localització i plataformes de col·laboració com Webex identificaran els espais infrautilitzats o superpoblats, monitorant també la temperatura ambient, la humitat, la qualitat de l’aire i la llum.
Seguretat sense contrasenyes i de ‘confiança zero’. La mobilitat, el tele-treballo i el creixent ús de solucions Cloud han ampliat la superfície dels ciber-atacs. El robatori o la pèrdua de credencials continuen provocant bretxes de seguretat, fomentant l’adopció de tecnologies Zero Trust. Quatre de cada deu organitzacions ja utilitzen aquest model de ‘confiança zero’, i el 38% restant preveuen fer-ho pròximament. Les organitzacions també avancen cap a un futur sense contrasenyes mitjançant sensors biomètrics. El 80% dels dispositius mòbils utilitzats per al treball tenen la biometria configurada, un increment del 12% en els últims cinc anys.
Pago TIC per consum. El programari com a servei permet a les organitzacions pagar únicament per la tecnologia que necessiten, amb l’opció d’escalar quan sigui necessari. Els models de consum continuaran canviant, especialment a mesura que es disposi de més funcionalitats i capacitats a través del programari, tant Cloud com on-*premise. Aquest canvi cap al pagament per consum ofereix a les organitzacions més flexibilitat i previsibilitat de costos per a gestionar la seva inversió TIC, alguna cosa que el 85% dels CIOs espanyols consideren rellevant o molt rellevant.
Agilitat i resiliència de les aplicacions. Amb una força de treball més mòbil que mai, les aplicacions estan altament distribuïdes, incrementant les demandes sobre els sistemes. En els pròxims anys, els equips de TU necessitaran una agilitat encara major. Utilitzant solucions de visibilitat i analítica, els departaments TIC passaran de la supervisió de tot al monitoratge de les dades més rellevants. La visibilitat i l’automatització seran essencials per al creixement, la competitivitat i la capacitat de resiliència. El 90% dels CIOs consideren que la capacitat de recuperació i l’agilitat de negoci estaran inexorablement unides.
De l’experiència de client a la personalització. Les aplicacions mòbils faciliten qualsevol experiència de consum, des de compres i banca fins a formació. Les aplicacions més avançades permetran relacions encara més personals, juntament amb respostes immediates enfront de peticions o incidències. Aquesta evolució requereix convertir gran quantitat d’informació de la xarxa en coneixements pràctics en temps real. La combinació d’experiència i personalització transformarà la satisfacció del client en fidelitat i compromís. El 76% dels CIOs espanyols consideren que l’experiència del client no consisteix a satisfer-li, sinó a ‘delectar-li’.
“Durant 2021, empreses i administracions demandaran noves plataformes digitals que els permetin connectar, assegurar i automatitzar els seus entorns amb major velocitat i menor complexitat que mai”, destaca Andreu Vilamitjana, director general de Cisco Espanya. “Tenim una gran oportunitat per a accelerar la innovació i crear organitzacions més flexibles i resistents. La digitalització també contribuirà a aconseguir un futur inclusiu per a tots, incloent-hi els col·lectius més desfavorits”.