- PUBLICITAT -

CN | Meho Sulemanski

Gràcies al Cos Europeu de Solidaritat (CES), en la seua secció dedicada a les iniciatives locals i dins del projecte “Ser Roder” coordinat per la comparsa Roders, el mes d’agost de 2024 vaig tenir l’oportunitat de viure una experiència extraordinària. experiència al poble de Castelló, situat al País Valencià. Vaig ser convidat per la comparsa Roders amb el projecte “Ser Roder” per seguir de prop l’evolució de les festes locals, en particular aquelles que revisiten un dels períodes més significatius de la història espanyola i valenciana: el període de dominació dels musulmans.

Van ser quasi deu dies intensos, plens d’emocions i descobriments, en els quals vaig tenir el privilegi de formar part d’un de les comparses que amenitzaven la festivitat local. Els figurants són associacions que encarnen l’ànima d’aquestes celebracions i es divideixen entre faccions “morisques” i “cristianes”. Em van acollir a la comparsa Roders, la més menuda i tradicional, molt arrelada la cultura valenciana. L’acollida que vaig rebre va ser espectacular: em sentia part d’una veritable família.

Durant la meua estada, vaig viure dies plens d’activitats, entre preparacions per a desfilades, sopars col·lectius, moments de celebració i convivència que em van fer sentir no només un convidat, sinó una part integrant de la comunitat de Castelló. La comparsa Roders, amb el seu esperit autèntic i la seua forta connexió amb les tradicions locals, em va marcar profundament. Vaig admirar el seu respecte per la història i la manera com, amb il·lusió i dedicació, reviuen moments crucials del passat d’una manera popular i celebrativa.

Les festes de Moros i Cristians de Castelló que tenen lloc al xicotet poble de Castelló, com en moltes altres ciutats valencianes i espanyoles, no són simples recreacions històriques. Són el símbol d’una comunitat unida, que consolida el seu sentit de pertinença a través d’aquestes celebracions. No hi ha lloc per a la nostàlgia del passat ni per a la propaganda política: tot gira al voltant de la celebració de la convivència i la història compartida. Les batalles i victòries es tornen a presentar de manera festiva, portant la història als carrers i entre la gent, a través de cercaviles, música, vestits tradicionals i una alegria col·lectiva que implica tothom, veïnat i visitants.

Formar part de tot això va ser un honor que portaré amb mi per sempre. L’escalfor dels castellonencs, la generosa hospitalitat de l’administració municipal, la comparsa Roders, de l’Afmic (l’entitat que coordina la festa i a les comparses), i de tota la ciutadania em va fer sentir com a casa. Vaig trobar un lloc on es viuen tradicions centenàries amb una gran modernitat i un esperit de cohesió social. Juntament amb els Roders, vaig tenir la sort de viure en primera persona com aquestes celebracions formen part integral del dia a dia de la ciutat i com contribueixen a enfortir els vincles dins la comunitat.

Torne a casa amb una nova consciència: les festes de Moros i Cristians de Castelló no són només un fet històric, sinó una oportunitat per viure la unitat, el respecte mutu i l’alegria d’estar junts. Estic agraït de poder participar en una cosa tan especial i significativa, i porte en el meu cor l’escalfor i l’afecte que m’ha donat aquest poble.

Cos Europeu de Solidaritat, Erasmus+ i projectes locals: una oportunitat única

El Cos Europeu de i el programa Erasmus+ representen molt més que una simple oportunitat per estudiar o treballar a l’estranger. Són eines precioses que permeten conèixer noves cultures, compartir experiències professionals i crear xarxes de contactes internacionals. En el meu cas, l’experiència de Job shadowing va ser una oportunitat de formació extraordinària. Aquest mètode permet observar de prop el treball de les organitzacions o institucions, fomentant l’intercanvi de bones pràctiques i el desenvolupament d’habilitats en contextos reals.

Gràcies al Job shadowing he pogut no només aprofundir en el coneixement de la dinàmica administrativa, festiva i cultural de Castelló, sinó també viure directament l’impacte que tenen les tradicions locals en el teixit social. La dimensió intercultural del CES i Erasmus+ és una de les seues característiques més precioses: ofereix l’oportunitat de submergir-se en noves realitats, comprendre els reptes i oportunitats que presenten i, alhora, enriquir-se a nivell personal i professional.

Gràcies a l’Ajuntament de Castelló, Afmic i la comparsa Roders, vaig viure la importància de programes com el CES, que no només promouen el creixement individual, sinó també la cohesió i la col·laboració a nivell europeu. Erasmus+ i CES, amb les seues nombroses oportunitats, obren les portes a un futur de compartir i descoberta, potenciant el patrimoni cultural i humà que cadascú de nosaltres porta amb nosaltres.

Informagiovani Ravenna: un punt de referència per a experiències formatives a l’estranger

Un exemple concret de com Erasmus+ i el Cos Europeu de Solidaritat poden transformar la vida de les persones és el treball realitzat per Informagiovani Ravenna. Aquest centre treballa activament en la promoció de les oportunitats que ofereixen aquests programes, convertint-se en un referent per a joves i adults que desitgen viure una experiència educativa a l’estranger. Informagiovani Ravenna dóna suport a aquells que volen aprofitar aquestes oportunitats, oferint assistència en totes les etapes del procés: des de la recerca d’oportunitats, fins a omplir sol·licituds, fins a l’acompanyament durant l’experiència.

El centre promou diferents accions relacionades amb Erasmus+ i CES, entre les quals destaquen les pràctiques, els intercanvis juvenils, el voluntariat europeu i, per descomptat, el Job shadowing, permetent als participants viure experiències immersives com la que vaig viure a Castelló. Gràcies a aquestes oportunitats, els joves poden desenvolupar competències transversals, ampliar els seus horitzons culturals i millorar les seves perspectives professionals.

Informagiovani Ravenna es compromet a fer que aquestes experiències siguen accessibles a tothom, promovent una major participació i donant suport en cada pas burocràtic. Gràcies a la seua orientació, molts joves han pogut explorar noves realitats, millorar les seues habilitats lingüístiques i culturals i forjar vincles internacionals que enriqueixen tant el seu recorregut vital com la seua carrera professional.

Col·laborar amb estructures com Informagiovani Ravenna significa formar part d’una xarxa que, a través d’Erasmus+ i CES, crea ponts entre cultures, professions i persones, enriquint no només els participants, sinó també les comunitats en les quals estan inserits. La meua experiència a Castelló n’és un exemple perfecte: una experiència feta possible pel CES i recolzada per una organització que creu profundament en el valor de la formació internacional.

En conclusió, Erasmus+ i el Cos Europeu de Solidaritat, amb el suport d’organitzacions com Informagiovani Ravenna, són molt més que programes de mobilitat. Són experiències transformadores que obren portes a noves oportunitats, creixement personal i intercanvis culturals sense precedents. Per a tots aquells que desitgen descobrir el món i, alhora, descobrir-se a si mateixos, aquestes iniciatives són la clau d’un futur d’èxit i d’enriquiment personal.

Picant ací podeu veure la notícia original en italià

Font: Comparsa Els Roderes

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací