CN | Xúquer Viu
Xúquer Viu vol transmetre la seua consternació i dolor per les persones que han mort, o es troben encara desaparegudes, per aquesta DANA catastròfica, al temps que vol traslladar tota la seua solidaritat amb les totes les persones que estan patint les seues conseqüències. Igualment, vol mostrar el seu suport i agraïment a tots els equips d’emergència, entitats i persones que, en condicions difícils, estan ajudant a fer front a aquesta tragèdia, salvant vides, rescatant persones i prestant tota la seua col·laboració i solidaritat.
Al mateix temps, volem comunicar el nostre estupor per la manca d’adopció de mesures preventives i la tardança en alertar a la població, deixant que la vida transcorreguera amb normalitat quan les elevadíssimes precipitacions ja feien preveure la catàstrofe. Han de revisar-se en profunditat les actuacions de les autoritats responsables i els protocols d’actuació, i depurar-se totes responsabilitats, en conseqüència. Moltes persones han perdut la vida per no ser alertades o per no rebre a temps l’ajuda necessària.
Des de fa anys venim alertant de la situació d’emergència climàtica en que vivim, la qual agreuja fenòmens meteorològics extrems com les sequeres i les pluges torrencials (i inundacions derivades d’aquestes), que s’alternen successivament. Tant des de la comunitat científica com des del moviment ecologista no ens cansem d’assenyalar que la zona mediterrània és una de les més exposades als efectes del canvi climàtic, amb episodis extrems que estan incrementant-se en intensitat i freqüència, mentre som incapaços de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i no es prenen mesures d’adaptació a aquestes situacions per amortir la virulència de les seues conseqüències negatives sobre la vida de les persones i dels ecosistemes.
Prioritzar la lluita contra el canvi climàtic i l’adaptació al seus efectes en les polítiques públiques és una necessitat urgent en la que ens va la vida. En particular, pel que fa a la prevenció i adaptació, cal treballar i invertir molt més recursos en mesures que reduïsquen l’exposició de les persones davant els fenòmens extrems, mitjançant una planificació efectiva que ordene els usos i ocupació del territori, existents i futurs. Cal tindre molt en compte, el perill i la prevenció del risc d’inundació; prioritzant la conservació, recuperació i connectivitat de les infraestructures verdes, així com la permeabilització de les infraestructures i nuclis urbanitzats. També és fonamental establir mesures i regulacions per protegir la vida dels treballadors i treballadores quan hi ha alertes meteorològiques, així com implementar sistemes coordinats, a tots els nivells, d’alerta prompta i gestió de les emergència, incloent-hi mesures continuades d’informació i formació al conjunt de la ciutadania i responsables polítics, per conèixer i ser conscients de l’abast dels riscos i com actuar per reduir la seua exposició als fenòmens extrems, i així el risc per a la seua vida i bens materials.
Des de Xúquer Viu fem una crida per a l’adopció polítiques públiques efectives i responsables de lluita contra el canvi climàtic i adaptació a les seues conseqüències, sustentades en l’evidència i el coneixement científic, i basades en els principis de precaució, de protecció de la vida de les persones i els ecosistemes, i la justícia social, per a què la tragèdia que estem vivint no torne a repetir-se.