- PUBLICITAT -

 

El passat divendres 10 de desembre, l’escriptor i cantautor Xavi Sarrià, va fer una xerrada al Teatre Ideal per a l’alumnat d’ESO i 6è de Primària de Castelló. En aquesta va parlar sobre els seus orígens com a músic i la reivindicació que fa de la llengua dels valencians i les valencianes al món artístic, especialment a la música.

Xavi Sarrià va explicar com al començament de la seua carrera musical, que va ser quan era un adolescent formant grup amb els amics, va haver de superar molts obstacles a causa dels prejudicis de cantar en valencià. Però, finalment, va demostrar que podia aconseguir triomfar sense renunciar a la seua manera de concebre la música.

PUBLICITAT

Tot i les dificultats, la seua música en valencià ha aconseguit traspassar les fronteres i arribar fins a llocs com Alemanya i Japó. Ja que, en paraules de Xavi: “La gent arreu del món valora molt que tingues personalitat pròpia.’’

Amb la seua història inspiradora ha animat els i les jóvens a escriure i fer música en valencià perquè com l’artista ha dit ”La música és universal”. A més, tant alumnat com professorat han pogut interactuar amb Xavi i fer-li preguntes per resoldre els seus dubtes.

Una d’aquestes qüestions tractava sobre el procés creatiu de Xavi, qui ha explicat que primer comença amb una melodia, i una vegada la té, escriu la lletra pensant en quina sensació li transmet aquesta. La part de la lletra és el més complicat perquè cal encaixar les paraules com si foren un trencaclosques per transmetre tot allò que vol i que, a més, quadre amb l’estructura. Però, quan ho aconsegueix, la cançó comença a tenir vida pròpia. Finalment, cal pensar una història visual per acompanyar la cançó amb un videoclip.

A la xerrada també vam poder escoltar la cançó “No s’apaguen les estreles” de Xavi Sarrià, banda sonora de la pel·lícula “La mort de Guillem”. Aquesta cançó reivindica la lluita i posa en valor la gent de la terra, per això es mescla amb la música tradicional i músics com Pep el Botifarra.

Finalment, hem pogut adonar-nos de la quantitat de grups que actualment donen futur al valencià a través de la música. Fins i tot, entre l’alumnat hi havia interessants que ja han començat a escriure i fer cançons en valencià.

Font: – Regidoria d’Educació i Educació Ciutadana
- PUBLICITAT -