Èxit de Xavier Martí amb la conferència anomenada ‘Els noms dels carrers antics de Castelló a estudi’ sobre les seues investigacions sobre la toponímia urbana del nostre poble.
El segon pis de l’Obrera va acollir ahir, 3 de desembre, una altra de les xarrades organitzades pel Grup d’Intervenció Comunitària de Castelló (La Fundació).
En esta ocasió Xavier Martí va compartir amb un públic atentíssim una part de les seues investigacions sobre la toponímia urbana del nostre poble, especialment del seu nucli històric. A partir del traçat del nucli originari i primigeni de Castelló, és a dir, l’actual plaça de l’Església, va explicar com es va crear en 1594 la susdita plaça, gràcies a la que es pot considerar la primera reforma urbanística de la vila.
El ponent va donar detalls sobre l’estructura urbanística de Castelló en l’època medieval i moderna: el mur que el rodejava, els portals i les portelles, els atzucacs, els camins que entraven i eixien del poble, etc.
Per últim, va fer relació dels diversos noms que han rebut les vies públiques més pròximes a la Plaça: carrer Major, carrer d’Elies Varó, carrer del Mestre Fayos, carrer de Joanot Martorell, carrer de l’Almassereta, carrer de la Sang, el Ravalet, carrer del Pla i atzucac de Pajaron.
L’exposició fou acompanyada amb la projecció de fotos antigues i contemporànies del Castelló vell.
Una agradable sessió que esperem que tinga una segona part, si més no, on s’expliquen els noms de més carrers del nostre poble.