- PUBLICITAT -

 

Xarrada de Ramon Vicent i Isern sobre la repressió franquista a Castelló: el cas de l’alcalde José Ribes Estrada, amb nombrós públic assistent al teatre Ideal de Castelló i valoracions molt positives dels espectadors.

Amb aquesta xarrada el Grup d’Intervenció Comunitària de Castelló va reprendre de nou les activitats de la Fundació.

El passat divendres, 1 d’octubre de 2021 es van reprendre les conferències que organitza el Grup d’Intervenció Comunitària de Castelló–La Fundació. En esta ocasió Ramon Vicent i Isern ens va parlar sobre com es va exercir la repressió franquista contra José Ribes Estrada, l’últim alcalde republicà de Castelló. En la seua intervenció ens va revelar molts aspectes de la seua vida familiar i la farsa del procediment judicial que el va condemnar a la pena de mort, detalls que fins ara eren desconeguts per a una immensa majoria de castelloneres i castelloners.

Segons ens contava La Fundació en l’anunci de la xarrada: «José Ribes va ser víctima d’esta repressió per la seua condició de militant i president de l’Agrupació Socialista local, per haver sigut el primer president de la Cooperativa Agrícola, per haver sigut regidor del Consell Municipal entre 1937 i 1938 i per haver encapçalat l’alcaldia de Castelló des del 18 de novembre de 1938 fins a l’acabament de la guerra. Per als militars que s’alçaren contra la legalitat democràtica de la Segona República el fet de ser d’esquerra i haver ocupat càrrecs polítics o sindicals era equiparable a ser delinqüent i enemic de la pàtria i, per això, el van afusellar a Paterna el 5 d’abril de 1941».

PUBLICITAT
José Ribes Estrada, últim alcalde republicà de Castelló

«Segons les investigacions de Ramon Vicent, un total de 187 castellonencs i castellonenques van passar per un consell de guerra, i 49d’ells van ser condemnats a mort. Estes xifres tan terribles demostren que, després de la Guerra Civil, no hi va haver per al bàndol republicà ni pau, ni pietat, ni perdó. En el discurs oficial sols existien «els vencedors i els vençuts, els bons patriotes i els antiespanyols». El que es va viure a partir de 1939 va ser una dura repressió per a castigar i humiliar els perdedors».

«El principal instrument per a l’exercici d’esta repressió va ser la justícia militar, exercida de forma arbitrària i en absència de qualsevol mena de garantia processal».

La repressió franquista a Castelló- el cas de l’alcalde José Ribes Estrada 001

Àlbum de fotos de la xarrada al teatre Ideal de Castelló, 19.30 h del primer divendres d’octubre 2021.

Àlbum fotos

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací