- PUBLICITAT -

 

Marta π / Modesto Serradel  / Fotos: Joanjo Puertos – Castelló

Oratge mes de JULIOL de 2022

Aquestes son algunes de les paraules que fem servir per descriure una situació amb molta calor. Cadascuna té una intensitat o matís diferent. Tanmateix qualsevol d’elles valdria per resumir l’estiu que estem patint. Les dades recolzen la sensació que tenim des de fa setmanes. Diu l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) que no hi ha precedents d’un estiu tan extremadament càlid, perquè fins i tot supera l’històric i calorós estiu de 2003.

PUBLICITAT

Ara bé, si parlem només de juliol, aquest és el segon més càlid des de 1950, després de juliol de 2015, segons els registres de l’AEMET. A Castelló, la mitjana de les temperatures màximes ha arribat als 35,1°C. Encara que el dia 13 va ser el més sufocant, amb 41,5°C, els dies 17 i 22, amb els seus 39,5°C, també deixaren un ambient ben xafogós.

Aranya camuflada!!

A més a més, dormir no ha estat gens fàcil. L’AEMET assegura que, des del 12 de maig, els valors diaris de la temperatura de la superfície de la mar estan molt per sobre del que és habitual. És una de les raons que explica que, a mesura que avançava juliol, les nits eren més càlides. A Castelló la temperatura mínima més baixa de juliol, 18°C, es va marcar el dia 8. Però la mitjana de les mínimes ha pujat fins als 21,8°C, raonable tenint en compte que els termòmetres es quedaren per sota dels 20°C només 6 dies. I el pitjor estava esperant a la fi del mes: els dies 27 i 30 marcaren 26°C, les mínimes més altes. Per això tòrrides sembla un bon adjectiu per definir les nits de juliol.

Pel que fa a les pluges, el dia 25 va ser l’únic dia amb precipitacions (0,2 l/m2). Segons l’AEMET, juliol és el més sec de l’any, per això no és estrany que ploguera tan poc.

No sembla que les condicions canvien a curt termini. Per tant només queda aguantar el millor possible: ventalls, roba fresca, hidratar-se, seny i molta paciència!

Ens queda agost…

Marta π

- PUBLICITAT -