- PUBLICITAT -
Temps de lectura 3 minuts

 

Hui dimecres 21 d’octubre de 2020 fa vint anys de la celebració de la I Trobada dels Castelló, la primera Trobada es va celebrar a Castelló de la Ribera el 21, 22 d’octubre de 2000, organitzada per l’Associació Síndic Pere Calp tenia per objectiu reivindicar el topònim d’aquest Castelló usurpat per maniobres polítiques de la dreta política valenciana en el poder (el PP i Zaplana). ‘Els Castelló amb Castelló de la Ribera’ era el lema de la marxa ciutadana que va inaugurar aquesta primera trobada.

Més enllà d’aquesta polèmica local i de la solidaritat de la resta dels Castelló, la I Trobada va de ser un lloc d’encontre, d’interrelació territorial entre diverses comarques del país, aquest país va voler reivindicar la llengua, la història i cultura comunes que ens uneix i d’intercanvi de grups i entitats culturals, festeres, esportives i socials, dels Castelló.

PUBLICITAT

Durant els dos dies que va durar els actes celebrats en la I Trobada dels Castelló a Castelló de la Ribera els dies 21 i 22 d’octubre van ser.

Al voltant de les 10.00 h del matí van arribar els autobusos de Castelló de la Plana i dels representants de Castelló de Rugat i de Castellonet de la Conquesta al Parc de l’Estació. Benvinguda per la gent de Castelló de la Ribera i els representants de Castelló d’Empúries i Castelló de Farfanya, que ja estaven al nostre Castelló des de la nit anterior.

Eren les 10.18 h quan va començar la marxa pels carrers de Castelló de la Ribera, sota el lema ‘Els Castelló amb Castelló de la Ribera’, fins arribar a la Placa de l’Ajuntament, on es va llegir el manifest per Castelló de la Ribera, acabada la lectura del manifest en van dirigir al Teatre Ideal, on historiadors de cada Castelló van parlar sobre el topònim i els seus orígens; per Castelló de la Plana va intervenir l’historiador Pau Viciano.

Serien aproximadament les 13.00 h, quan es van inaugurar els cinc carrers dedicats als pobles participants; Castelló de la Plana (Plana Alta), Castelló d’Empúries (Alt Empordà), Castelló de Rugat (Vall d’Albaida) i Castelló de Farfanya (La Noguera), així com de Castellonet de la Conquesta a la Safor.

A les 17.30 h, es va celebrar una cercavila pels carrers, amb el Grup de Diables Botafocs i les colles de dolçainers DIT i Xaloc, acabada la cercavila al Parc de l’Estació, vàrem continuar amb la I Mostra cultural, festiva i musical, amb les seccions infantils i d’adults del Grup Castelló, el grup El Millars, Botafocs i el cantador de cant valencià Pep Martí.

A les 02.00 h de la matinada va començar la Festa Jove al Poliesportiu, amb el grup de folk-rock celta Arguruwen.

El diumenge, 22 van començar el dia pujant al Mirador de Santa Anna, amb la participació de membres del Centre Excursionista de Castelló de la Plana. Al voltant de les 10.30 h, es va realitzar una visita guiada pel barri antic de Castelló de la Ribera. A les 12.00 h, missa concelebrada en valencià, on va participar un capella de Castelló de la Plana i a les 17.00 h, es van acomiadar a tots els participants.

20 anys de la I Trobada dels Castelló

Àlbum de fotos de la 1a Trobada dels Castelló, any 2000

Àlbum de fotos de la celebració dels 10 anys de la 1a Trobada dels Castelló, any 2010

1a Trobada dels Castelló any 2000

Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank
- PUBLICITAT -