PUBLICITAT

 

Abans que res, tranquilitzem el sofrit ciutadà castelloner: no hi haurà sanció econòmica arran dels velocímetres —de moment almenys—, tal com ha afirmat l’alcalde, Òscar Noguera, i com saben els nostres ben informats lectors de castellonoticies.com.

A Castelló ens vam desdejunar fa uns mesos amb sis d’aquests peculiars panells ubicats a llocs crítics de les vies urbanes, els quals tenen uns numerets dissuasius que reflexen la velocitat del teu vehicle: roig si estàs al límit, i verd si vas com Déu mana; el signe de perill si vas fortet i, fins i tot, et parlen soltant-te un amable i reconfortant ‘gràcies’ si ets un conductor obedient. Així mateix, el consistori s’ha vingut amunt i encara aplegaran més panells quan el sacrosant pressupost municipal done el vist i plau. L’objectiu, inicialment, és conscienciar sobre la velocitat —presumptament excessiva— dels conductors i, així, influir en el seu accelerador per tal que no passe de 30 km/h., sobretot a zones calentes com ara els col·legis o els pasos de vianants.

Així doncs, tenen alguna utilitat aquests numerets oscil·lants, més enllà de posar la mosca darrere l’orella als conductors castelloners? Doncs sembla que sí. El precedent a l’Estat espanyol va estar a Saragossa, on en 2011 es va instal·lar el primer monitor i, des de llavors, pel que fa a la prudència dels conductors ‘manyos’, les coses són molt diferents.

De la mateixa manera, a les vies de la nostra terreta també s’ha notat la reducció global de velocitat, tot i que amb les seues excepcions, com ara els de sempre, els conductors incívics que pensen que estan al circuit de Mònaco o al de Xest, o siga, els elements més perillosos dels nostres carrers: ‘fitipaldis’ que piloten cotxes, motos o patinets; amb velocímetres o sense ells, no sabem què fer amb ells.

A diferència d’altres localitats amb un trànsit vial més complexe, com ara Xàtiva, on la multa està garantida, Castelló gaudeix d’una repressió sancionadora molt més discreta, lleugera —a excepció dels forasters, és clar—, la qual és d’agrair… No sembla, per tant, que siga l’afany recaudatori del consistori el motiu últim de la instal·lació d’aquests panells coercitius.

PUBLICITAT

Hi ha, no obstant, altres factors, a més de la velocitat, que són potencials perills pels vulnerables vianants, com ara l’escassa visibilitat d’alguns carrers que pateixen la moda implantada per Rus —l’expresident de la Diputació— dels sobrevalorats leds; o inclús els mateixos usuaris de bicis, els quals sembla que no coneixen el significat de les senyals, especialment les que fan referència al sentit de la marxa… Però açò són altres temes… donem temps a les autoritats…

Antonio Bataller Teruel

- PUBLICITAT -