- PUBLICITAT -

El grup de folk commemorant el 78è aniversari de l’autor de ‘Paquito el Chocolatero‘ amb un llançament especial

CN | Diarilaveu.cat Sebastià Carratalà

El grup de música popular valenciana i mediterrània Urbàlia Rurana llança aquest dimecres, 17 d’abril, 78é aniversari del traspàs del cèlebre compositor de Cocentaina (el Comtat) Gustavo Pascual Falcó, una versió d’una de les seues peces més conegudes, El ball del moret, subtitulada Un moret plorant.

Tot i que no són habituals aquesta classe de composicions en els grups de folk, Urbàlia Rurana considera que «aquest patrimoni musical, que sol estar circumscrit a la festa de moros i cristians, té components rituals i identitaris que perfectament es poden assimilar als preceptes de la música tradicional».

Per a aquesta versió, el grup integrat per músics de la Ribera, la Marina, l’Horta i el Comtat s’ha reforçat amb altres dos riberencs: el percussionista Salva Pellisser i la dolçainera Txell Lausuch, per tal de garantir els recursos sonors que requereix una peça originalment composta per a banda. El videoclip l’ha rodat Rafael Gisbert (Estudis 14) al Palau Comtal de Cocentaina, edifici simbòlic de la vila natal del compositor.

PUBLICITAT

Gustavo Pascual Falcó va nàixer a la capital del Comtat el 1909, ara fa 115 anys, i va faltar el 1946, a punt de fer els 37 anys i de començar unes festes tan significatives per a aquest gènere musical com les d’Alcoi. En la seua breu vida dedicada a la música, va escriure peces per a quartet de corda i una vintena per a banda, amb el seu estil popular i contagiós, com ara Paquito el Chocolatero i El Bequetero, famoses arreu del món.

Urbàlia Rurana inclourà El ball del moret al repertori del seu 35é aniversari per al 2025, amb versions de les seues cançons i danses de sempre, reelaborades per a la formació de septet que ha gravat el videoclip: Jaume Gosàlbez, saxo soprano i dolçaina; Meritxell Lausuch, dolçaina; Carles Gil, acordió; Toni Torregrossa, guitarra; Joan Buigues, tuba; Bernat Pellisser, bateria, i Salva Pellisser, darbukka.

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací