- PUBLICITAT -

 

Demanen al Govern una revisió en profunditat del futur Pla Hidrològic per complir els objectius ambientals 

Aquest matí s’han concentrar al Pont de Ferro d’Alzira un centenar de persones convocades per Xúquer Viu, que ha alertat que el riu i l’Albufera estan sofrint un deteriorament progressiu que posen en perill la seua supervivència.

PUBLICITAT

A la concentració han acudit representants de distintes associacions i d’una quinzena de pobles de la Ribera i de València ciutat. Entre els assistents figuraven el diputat del Congrés, Joan Baldoví, la diputada de les Corts Valencianes, Graciela Ferrer i la diputada provincial, Mentxu Balaguer, a més de regidors de distints partits de la Ribera. Un grup de piragüistes del Club d’Alzira han baixat el riu amb una pancarta que deia “Per un riu més net”.

El manifest llegit advertia que “malgrat els esforços i mobilitzacions realitzades en els últims anys, la salut del Xúquer i de l’Albufera continua sent molt delicada. El futur de les nostres masses d’aigua continua en perill, més encara si considerem l’efecte del canvi climàtic i les demandes insostenibles tant del Vinalopó com de la Manxa Oriental.”

El pròxim Pla Hidrològic del Xúquer, que s’aprovarà en poques setmanes, ha de donar compliment a la Directiva Marc de l’Aigua, una directiva europea que fixa el 2027 com l’última oportunitat per assolir el bon estat dels nostres rius, llacs i aqüífers. Des de Xúquer Viu s’ha constatat que les millores adoptades són molt escasses o inexistents i ens condemnen a un futur preocupant.

Per això davant el nou Pla Hidrològic Xúquer Viu demana:

Declarar sobreexplotat a l’aqüífer de la Manxa Oriental amb una reducció de les extraccions i un pla de recuperació del riu i de l’aqüífer. Les extraccions abusives de l’aqüífer a partir de la dècada dels huitanta ha privat al riu Xúquer de gran part del seu cabal base i hui es pot afirmar que quasi la meitat de l’aigua del Xúquer es queda a la Manxa. Les conseqüències són que no arriba prou aigua per a mantindre en bon estat el riu i l’Albufera.

– Cabals ecològics suficients per al Xúquer i altres rius. Les propostes de cabals mínims recollides al pla són clarament insuficients, sense que les modificacions proposades puguen evitar el deteriorament progressiu de les masses d’aigua en un context d’emergència climàtica. Especialment preocupant és la situació del cabal en els trams d’Antella, Sueca, Cullera i la desembocadura, arribant a ser de tan sols 0’5 m3/segon en els últims 4 km de riu, l’1% del que porta el riu en règim natural. Cal recordar que al mes de desembre el Xúquer es va quedar sense aigua a l’Assut de Cullera, a 15 km de la desembocadura.

Més i millor aigua per a l’Albufera. Es constata, oficialment, la disminució progressiva dels cabals que entren al llac. L’Albufera necessita més aigua i de bona qualitat, pel que cal una aportació directa d’aigua del Xúquer, sense estar condicionada a la modernització de regadius, a més de la garantia de que es mantindran les aportacions actuals a l’arrossar i a l’horta de l’àmbit de la conca hidrogràfica.

Al Xúquer no li sobra aigua. No al transvasament d’aigua del Xúquer al Vinalopó. Respecte al transvasament Xúquer-Vinalopó cal tenir en compte que tant el riu Xúquer com l’Albufera estan lluny d’assolir el bon estat ecològic. L’actual situació de sobreexplotació agreujada pel canvi climàtic, fan del tot impossible atendre cap altra demanda sense posar en greu risc les nostres masses d’aigua. Cal dir que el propi Pla Hidrològic reconeix la gravetat de la situació futura, quan estableix un dèficit de 250 hm3 en el sistema Xúquer, que eleva fins 300 hm3 com a conseqüència del canvi climàtic, degut a la forta disminució de recursos.

Per totes eixes raons i algunes més, des de Xúquer Viu es demana  una revisió a fons del Pla Hidrològic, que done resposta a les qüestions plantejades i compliment a la Directiva Marc de l’Aigua.

- PUBLICITAT -