- PUBLICITAT -

 

El passat dissabte 28 de juliol es va celebrar la setena edició de la baixada de troncs de fusta pel riu Xúquer, organitzada per l’Associació Cultural de Maeros del Xúquer d’Antella.

PUBLICITAT

Els troncs van tornar a baixar aquest dissabte passat pel curs del riu Xúquer guiats pels ganxers d’Antella i una representació dels ganxers de Cofrents, fins l’Assut d’Antella, una presa ordenada construir per Jaume I amb la indicació expressa de deixar una comporta que permetés el pas dels troncs.

En aquesta edició, els troncs i les balses van carregats a primera hora del matí en un camió per traslladar-los als afores del poble fins dos quilòmetres d’aigües a dalt de l’Assut, els més d’una trentena de troncs van ser llançats a l’aigua, juntament amb un parell de balses fetes amb la fusta per a facilitar la conducció dels troncs.

Malgrat la dificultat que comporta el llançament de troncs i balses a l’aigua, els membres i col·laboradors de la Associació Cultural de Maeros del Xúquer van poder conduir amb èxit i amb l’ajuda de les seues llargues vares rematades amb el característic ganxo i arribar a l’Assut d’Antella més o menys a l’hora prevista.

Una vegada van arribar a l’Assut i durant aproximadament una hora llarga, els maeros van baixar els troncs amb els seus ganxos per les parets de l’assut que baixa l’aigua, aquesta vegada sols l'”Aqueta” del ganxer Pep (El Pelut) va ajudar amb la força animal. Una tasca gens fàcil tenint en compte la massiva presència d’estiuejants i banyistes a l’assut.

Finalment, i una vegada tots els troncs ja s’assecaven fora de l’aigua, els ‘maeros’ locals, els ‘maeros’ de Cofrents i col·laboradors van dinar tots junts a la Casa de la Sèquia, desprès del dinar Dani Miquel i seu fill que ens va acompanyar i amenitzar durant tot el matí, ens van fer gaudir de la muixeranga conjuntament amb membres de la colla de la muixeranga d’Alginet.

L’Associació Cultural de Maeros del Xúquer presidida per Leo Part organitzadora de l’acte, han expressat la seua “satisfacció” pel desenvolupament de la VII Maerà i han anunciat que en el 2019 tornaran a rememorar aquesta mil·lenària activitat de transportar fusta, i continuaran treballant per aconseguir un major lluïment de la festa ganxera i dels seus protagonistes.

Ací baix teniu unes fotos i ací pugueu gaudir de totes les fotos realitzades per Valerià Beneto i Joanjo Puertos.

Joanjo Puertos

VII Maerà Antella 2018, baixada de troncs pel Xúquer

Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank
- PUBLICITAT -