- PUBLICITAT -

 

El dissabte 31 de juliol i el diumenge 1 d’agost es va celebrar la novena edició de la Maerà d’Antella, baixada de troncs de fusta pel riu Xúquer, organitzada per l’Associació Cultural de Maeros del Xúquer d’Antella.

PUBLICITAT

La Maerà és una pràctica mil·lenària en què experts conductors baixaven tones de fusta pel Xúquer des de la zona alta fins a les localitats més baixes, on després es treballaven els troncs a les indústries fusteres. Aquest costum s’ha reconvertit en una tradició, on a més dels ganxers i ganxeres que duen els troncs gràcies a l’ajuda de llargues vares de fusta, també participaren en la baixada pel riu, veïns i veïnes, i diferents associacions i col·lectius.

Aquesta no ha sigut l’única activitat que s’ha fet per a celebrar la Maerà d’Antella, exposicions fotogràfiques, xerrades i projeccions de cinema han estat realitzant-se durant la setmana.

Els troncs van tornar a baixar pel curs del riu Xúquer guiats pels ganxers i ganxeres d’Antella i una representació dels ‘Navateros de la Val d’Echo‘ ganxers i ganxeres del Pirineus d’Oscats fins a l’Assut d’Antella, una presa ordenada construir per Jaume I amb la indicació expressa de deixar una comporta que permetés el pas dels troncs.

En aquesta edició, els troncs i les ‘navates‘ van eixir per primera vegada des de l’Esgoletja de Sumacàrcer baixant pel riu Xúquer fins a l’Assut de Carcaixent el primer dia, els quasi una cinquantena de troncs, van ser llançats a l’aigua, juntament amb un sis ‘navates‘ fetes amb la fusta, per a facilitar la conducció dels troncs.

Malgrat la dificultat que comporta el llançament de troncs i balses a l’aigua, els membres i col·laboradors de l’Associació Cultural de Maeros del Xúquer van poder conduir amb èxit i amb l’ajuda de les seues llargues vares rematades amb el característic ganxo i arribar a l’Assut d’Antella el diumenge més o menys a l’hora prevista.

Una vegada van arribar a l’assut i durant aproximadament una hora llarga, els maeros van baixar els troncs amb els seus ganxos per les parets de l’assut que baixa l’aigua, aquesta vegada també van col·laborar amb els ganxers, ‘rociners‘ que va ajudar amb la força animal.

Finalment, i una vegada tots els troncs ja s’assecaven fora de l’aigua, els ‘maeros‘ locals, els ‘màeros‘ de ‘Navateros de la Val d’Echo‘ i col·laboradors van dinar tots junts a la Casa de la Sèquia, després membres de la colla de la Muixeranga d’Alginet ens van fer gaudir amb les seus activitats.

L’Associació Cultural de Maeros del Xúquer presidida per Leo Part organitzadora de l’acte, ha expressat la seua satisfacció pel desenvolupament de la IX Maerà i han anunciat que en el 2022 tornaran a rememorar aquesta mil·lenària activitat de transportar fusta, i continuaran treballant per aconseguir un major lluïment de la festa ganxera i dels seus protagonistes.

A més a més la «Maerà» d’Antella, festa que rememora el transport fluvial de fusta, una activitat mil·lenària, entra en la llista de candidatures a Patrimoni de la Humanitat del 2022, avalà per la Unesco i la Generalitat Valenciana.

Joanjo Puertos

Ací baix teniu accés als àlbums de fotos del dissabte i diumenge, esperem que gaudiu de totes les fotos realitzades, per Joanjo Puertos.

Àlbum fotos
Àlbum fotos

Passe de diapositives dels àlbums de fotos:

La «Maerà» d'Antella - dissabte, 31 juliol 2021

La «Maerà» d'Antella - diumenge, 1 agost 2021

- PUBLICITAT -

Un comentari

Comments are closed.