- PUBLICITAT -

 

Manifest

Celebrem la Diada del 9 d’Octubre d’enguany enmig de la pandèmia de la Covid-19, convertida ja en una crisi social d’extrema gravetat. Aquesta crisi castiga la vida i la salut de totes les persones però s’acarnissa especialment amb les més desfavorides i agreuja la precarietat (laboral, cultural, educativa, sanitària…) en què viu la majoria del poble treballador, els migrants, les dones i el jovent. La pandèmia, a més, se suma a la greu crisi política i institucional que arrossega l’Estat espanyol i el règim nascut el 78. El difícil equilibri d’aquells pactes constitucionals ha saltat pels aires amb l’emergència reaccionària d’un franquisme profundament arrelat i encara molt poderós que contamina des de la Monarquia les més altes institucions de l’estat, en especial la judicatura i les forces armades. La utilització barroera d’un aparell judicial que marca l’agenda política reprimint durament l’independentisme català, qualsevol mostra de solidaritat arreu de l’Estat (cas de Dani Gallardo) o qualsevol mostra de dissidència amb el Règim del 78, amb unes 2.850 persones represaliades, és la cara més aspra d’aquesta crisi. La fugida, organitzada pel Govern i pagada amb diners públics, del rei emèrit a una dictadura àrab per eludir responsabilitats penals o la deriva autoritària de Felip VI alineant-se amb la dreta més reaccionària, són espectacles que han d’indignar a tota la gent que creu en la democràcia. La injustícia i el greuge comparatiu ja s’apliquen amb total desvergonyiment: inhabiliten el president Torra per una pancarta alhora que declaren innocents els màxims responsables de Bankia per una operació que va estafar milers de petits inversors i que forçà el rescat públic multimilionari de l’entitat.

PUBLICITAT

La pandèmia ha estat raonablement gestionada al País Valencià malgrat les moltes limitacions d’un estat recentralitzat i militaritzat que ha mostrat tots els descosits del sistema autonòmic. Amb tots els recursos a l’abast de la mà dels valencians i les valencianes i el poder de decidir per millor gestionar el nostre sistema públic de salut o el nostre model productiu, l’impacte de la Covid-19 hauria estat sens dubte menor. L’excessiva dependència d’un turisme massiu sovint depredador, però, ens ha posat contra les cordes.

En aquest difícil context de la Diada del País Valencià Decidim! fem una crida al poble valencià perquè agafe amb fermesa les regnes del seu autogovern, perquè reclamem sense defallença un finançament just, perquè defensem el dret de tothom a un treball i a una vivenda dignes, a una sanitat, una educació i una cultura de qualitat, a la preservació de l’equilibri ecològic de la nostra terra, a la construcció d’un model econòmic al servei de la majoria social, a una autèntica igualtat de gènere i una assumpció plena dels valors del fenimisme. Des de Decidim! apostem per l’empoderament i autoorganització del nostre poble, única manera de resoldre els propis reptes i problemes, per una societat més culta, més justa, més lliure. Des de Decidim! reclamem una vegada més la reciprocitat dels mitjans de comunicació en llengua pròpia i situem el valencià i la nostra cultura com a centre i motor de la construcció del País Valencià. Des de Decidim! reclamem l’amnistia i el diàleg democràtic com a pas previ per a la solució dels conflictes polítics. Des de Decidim! ens reafirmem en el dret d’autodeterminació del País Valencià i en el nostre compromís en el camí d’una República que done satisfacció a les nostres aspiracions de llibertat i justícia social com a poble valencià.

Decidim, Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià

- PUBLICITAT -