- PUBLICITAT -

 

Presentació

La Setmana Europea de la Mobilitat 2018, antiga Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, manté les seves dates, del 16 al 22 de setembre, i se celebra amb un programa ampli d’activitats organitzades per Ajuntaments, entitats i associacions, amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aire.

La mobilitat sostenible és un dels eixos principals sobre els quals es treballa, promovent-la entre la ciutadania i facilitant la pacificació de l’espai públic per mostrar com seria una ciutat més verda, més confortable i menys contaminada.

Enguany podem començar a fer “Castelló respira!”, amb tot un seguit d’activitats i propostes lúdiques a l’entorn de la mobilitat sostenible i saludable, entre les quals destaca la pacificació del trànsit i el muntatge d’activitats del Dia sense Cotxes en les ciutats, el 22 de setembre.

Novament, proposaríem que es donarà prioritat al pas dels vianants, dels vehicles més sostenibles, i a les bicicletes, al carrer major, amb restriccions de vehicles privats de motor d’9.00 a 20.00 h.

Combina i mou-te!

Del 16 al 22 de setembre se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, i pretén visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic i millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. Sota el lema “Combina i mou-te!”, la Setmana del 2018, a més de vetllar per una vida saludable, sostenible i segura, també promou la utilització de diferents mitjans de transport segons el desplaçament.

Els objectius principals de la Setmana són els següents:

Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció de les emissions de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.

Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.

Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, del transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.

Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.

Reflexionar sobre com afecta la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. D’una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. D’altra banda, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

En l’àmbit europeu, l’any passat, es van adherir a la Setmana més de 2.500 ciutats i pobles.

Vídeo de la setmana europea de la mobilitat sostenible:

Per celebrar la Setmana de la Mobilitat Sostenible 2018 a Castelló la Comissió d’Activitats extraescolars del CEM ha organitzat les següents activitats:

1.- Promoure la participació de la població escolar en el concurs “Hui descansa el cotxe”.   Als centres ja disposen des del 4 set 2018 de la convocatòria per participar-hi (https://www.dogv.gva.es/datos/2018/08/31/pdf/2018_8172.pdf)

2.- Posar en marxa les Comissions de Mobilitat Escolar Segura dels centres escolars per promoure el disseny d’itineraris segurs i a peu per anar i tornar de l’escola: COLECAMINS

3.- Xarrada, Projeccions  i Mostra per als joves escolars de Castelló sobre “Canviem el transport i canviarem el món”.

4.- Passejada en bici des de la plaça de l’ajuntament, pels carrers del poble per reivindicar l’ús de la bicicleta per una mobilitat més intel·ligent i saludable i una economia més potent.

Aborda la mobilitat sostenible des de la perspectiva de gènere.

Cal ressaltar la importància del gènere en els patrons de mobilitat de les persones, i de conéixer els motius que donen lloc als diferents comportaments d’homes i de dones davant dels seus desplaçaments.

Per visibilitzar la necessitat d’un abordatge transversal del tema de la mobilitat, i de tenir-lo en compte a l’hora de dissenyar polítiques d’implementació i de gestió de plans de mobilitat sostenible.

1.- CONCURS “HUI DESCANSA EL COTXE”  (clica al damunt per vore les bases)

https://www.dogv.gva.es/datos/2018/08/31/pdf/2018_8172.pdf

Segons la Resolució del 28 d’agost de 2018 ( clicant al damunt de l’enllaç de sobre), de la Consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la GVA, es convoquen premis associats a la iniciativa HUI DESCANSA EL COTXE, concurs per a joves de Secundària, Batxillerat i Formació Professional. Es tracta de prendre consciència de la importància de la MOBILITAT SOSTENIBLE.

2.- COLECAMINS: A L’ESCOLA A PEU I “ACOM-PEU-NYATS”.

Què volem aconseguir?:

Volem recuperar la vida i el costum d’anar caminant a l’escola.

Descongestionar la via pública de vehicles a les hores d’entrada i eixida de l’escola.

Conscienciar als infants i joves de la importància del nostre entorn i dels efectes de la contaminació al nostre entorn i al nostre planeta.

Fomentar hàbits saludables com l’exercici físic.

Fomentar el respecte a l’entorn, educant als infants i joves a no llençar res a terra i mantenir el voltant dels itineraris nets i en condicions.

Com es pot fer ?

L’alumnat, acompanyat per monitors voluntaris adults, aniran caminant des de casa fins als col·legis. Per a això s’han de traçar camins segurs amb els seus corresponents parades. D’esta manera, l’alumnat es dóna cita (“queden”) en la parada més pròxima al seu domicili.

El Bus a peu, una vegada en marxa, aniria arreplegant als escolars al seu pas pels punts establits.

Al llarg del curs les Comissions de Mobilitat Escolar Segura dels centres escolars etudiaran i dissenyaran els itineraris més adients i segurs per què el seu alumnat puga anar i tornar de l’escola a peu ( amb Itineraris segurs o Colecamins).

L’experiència ja ha resultat tot un èxit en altres poblacions de la Ribera i d’altres comarques del país, i sol ser molt ben acollida per tota la comunitat educativa.

Amb esta iniciativa es pretén reduir el tràfic al voltant dels centres escolars, en les entrades i eixides de l’alumnat i conscienciar als més joves creant hàbits saludables, caminant cap a un estil de vida més sostenible.

*Documentació addicional: Plànol de Castelló amb els punts de reunió dels COLECAMINS

3.- “Mobilitat Sostenible Inteligent, Economia potent”, per als joves escolars

Activitat per a l’alumnat de 6é Primària i de 1r ESO de Castelló.

D’altra banda, i seguint amb les activitats programades amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, el divendres, dia 21 de setembre, i/o tot el cap de setmana, 23 i 24, es celebrarà el Dia sense cotxes, en el qual, probablement, es tallarà al trànsit la zona del centre del poble durant tot el dia i com en festes. (encara és una proposta, vorem??)

Al llarg del matí del dimecres, 19, a l’esplanada del pavelló cobert, farem una interessant xarrada, per a l’alumnat de 6é de Primària (podria ser per a 5é de Primària per no coincidir amb els del 9 d’octubre i no repeteixen de l’any passat ??) ; i el matí del dijous, 20, en la sala de projeccions de la biblioteca per a 1r d’ESO de Castelló, amb mostra de vehicles (de dos, de quatre rodes i d’altres) respectuosos amb el medi ambient (de baixa contaminació ambiental i acústica), per aconseguir una mobilitat més eficient i respectuosa amb les persones i el medi natural.

4.- BICICLETADA, promoguda i potenciada des dels centres escolars i pels escolars, per a les 9:15 h (primera hora de la jornada !!) del divendres, 21 de setembre, s’ha organitzat una Passejada en bici (pel mateix itinerari de l’any passat), oberta tots els escolars i a tot el veïnat -convenientment equipat- des de la plaça de l’ajuntament i per tots els carrers del poble, amb la col·laboració del professorat dels centres i dels Seniors de la Penya Ciclista Bicinatura.

Mix and Move!

EUROPEANMOBILITYWEEK 2018 is focusing on ‘multimodality’ – the mixing of transport modes within the same journey or for different trips.

 

- PUBLICITAT -