CN | José Mena Àlvarez
El gafarró Serinus serinus és un pardalet passeriforme de la familia Fringillidae, de la qual amb els seus 11-12 cm és la especie més xicoteta. D’aspecte rodanxó amb el bec curt i cònic.
Les plomes del mascle adult són verdoses, amb estries més fosques, a les zones del dors, les ales i la cua, així com per la part interior del cap i els laterals. Les del front presenten coloració groguenca, igual que les celles i una poc del coll, com també la gola, el pit i el bisbelet, encara que en esta zona la tonalitat és més viva. Les femelles són un poc més menudes i el colorit del plomatge no és tan brillant, on per exemple, falten les tonalitats grogues, i l’esquena és pardusca, amb el pit i la zona central grisenques.
El gafarró resideix a la major part d’Europa, nord d’Àfrica i l’oest d’Àsia, sent una espècie resident a la conca Mediterrània, mentre que al nord habita únicament en època de cria.
S’aposenta igualment a un bosc que a un parc o jardí; en ambients oberts amb arbres dispersos, horts de frutals, zones de conreu, prats. Se’l veu algunes vegades barrejat amb les bandades de cagarneres i també amb passerells, xeus…cercant les llavors de ravenisses i els fruíts de plantes anuals, arbres i arbustos. No obstant això, en primavera complementa la seua dieta granívora amb la captura d’invertebrats i cucs, sobretot a l’época de cria, especialment quan estan empapussant als pollets.
El zel comença a finals de l’hivern, prolongan-se fins al juny, on els mascles s’exhibeixen cantant sense descans a les branquetes més altes dels arbres. Aleshores que es pot veure el seu vol acrobàtic, pausat i lent que és molt semblant al de les papallones amb girs ràpids i retallades, amb la finalitat de atreure a les femelles, aquest vol nupcial és molt diferent al que realitzen la resta del any, on els seus moviments son més ràpids i de trajectories més directes, llargues i ondulades.Fa el niu en enforcadures de matolls i arbres amb herbes, teranyines i liquens. Pot fer fins a tres postes d’uns 4 ous per temporada doncs la incubació dura uns 14 dies i els juvenils volen en tant sols 15 dies.