- PUBLICITAT -

 

El passat dilluns 26 i dijous 29 d’agost de 2019 es van celebrar a la plaça de l’Ajuntament de Castelló (Ribera Alta) les tradicionals Ambaixades de Moros i Cristians.

Per tal que la gent coneguera l’origen històric, l’Associació Festera de Moros i Cristians de Castelló (AFMIC) ens va oferir una xicoteta explicació per acompanyar aquest reportatge fotogràfic.

Els parlaments que es realitzen estan extrets del “llibre dels fets” o Cròniques de Jaume I on el rei català-aragonés va narrant les diferents conquestes que anaven produint-se al llarg del segle XIII, moment històric en el que va conquistar València i es disposava a conquerir altres territoris importants com la ciutat de Xàtiva… La història narrada durant el parlament està basada en personatges que realment formaren part de la història, tot i que no és del tot real. Ha estat escrit i revisat per diferents historiadors del poble de Castelló i de diferents localitats de l’entorn que han anat donant-li forma al text.

Ambaixada 1r dia

Cap a la meitat del segle XIII, després d’haver conquerit València i altres terres importants del nostre territori, el rei en Jaume I es desplaçà cap a terres de Catalunya i Aragó per atendre assumptes reials, deixant a Rodrigo de Lliçana al comandament de les tropes a València.

En una escomesa de cavallers cristians en terres musulmanes, són capturats cinc cavallers encapçalats per Pere d’Alcalà, cosí d’en Rodrigo de Lliçana, sent portats i empresonats al castell de Xàtiva.

Assabentat en Jaume del succés decideix tornar cap a València per donar ajuda a en Rodrigo, i amb la seua host, acampa al pas de Barragà a Alberic. Sabedor de que les tropes cristianes estaven molt a prop, l’emir Ibn-Hub Ben Mardanís envia a Abenferr per negociar amb els cristians, fent palesa la seua notorietat ja que havien estat ells els que havien trencat el pacte de treva.

El rei en Jaume, després d’haver parlamentat amb Abenferri, decideix visitar les terres de Xàtiva, en veure-les, li comunica a l’ambaixador musulmà, que ja no sols vol alliberar els seus cavallers, sinó que també vol el castell de Xàtiva sota la bandera del cristianisme. L’emir, astorat per tan desmesurada decisió, intensifica les negociacions amb els cristians que al fina desisteixen de conquistar Xàtiva, a canvi, l’emir alliberarà als cavallers empresonats i a més entregarà al rei en Jaume el poble de Castelló, amb totes les seues alqueries i ravals.

L’emir, envia Abenferri per comunicar els acords a l’alcaid de Castelló.

La segona part de l’ambaixada narra la història de la segona visita que Jaume I fa a Castelló per prendre possessió del castell per ordre de l’emir de Xàtiva.

Després de parlamentar amb l’alcaid s’arriba a un acord per què el combat entre les tropes cristianes i musulmanes siga entre dos soldats; un per cada bàndol, i el que guanye es quede amb la fortalesa… Un acte de traició, fa que les coses no vagen com es desitjava en un primer moment.

Ambaixada 2n dia

Han passat tres dies ja des de la luita entre l’alcaid de Castelló i el rei Jaume I. La tranquilitat regna en aquest moment a la fortalesa, però no per molt de temps, el rei aragonés vol pendre possessió d’el que l’emir de Xàtiva li ha atorgat, a canvi de no assetjar la ciutat de Xàtiva, per això ha reunit el gros de les seues tropes i es dirigeix cap a Castelló amb la intenció de fer un últim esforç per evitar un bany de sang. Té la intenció de proposar-li al alcaid una rendició justa i honrosa. En cas contrari, prendrà la fortalesa amb força i sang.

Associació Festera de Moros i Cristians de Castelló (AFMIC)

Ací baix teniu unes quantes fotos del reportatge de Joanjo Puertos, per veure i baixar-les totes, piqueu ací.

Ambaixades Mores i Cristianes – Festes de Castelló 2019

Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank
- PUBLICITAT -