Una obra basada en un poema de Vicent Andrés Estellés, que uneix història, música i paisatges valencians
CN | Aida
Rafa Estrada ha llançat el seu nou videoclip per a la cançó ‘Foc’, una composició basada en el poema de Vicent Andrés Estellés titulat ‘Foc…’ -Funeral de la cova negra-. Aquest poema forma part del poemari ‘Xàtiva el llibre del Puig’, inclòs en el ‘Mural del País Valencià’ de finals dels anys 70.
L’escriptor Antoni Martínez Revert va descriure aquest poema com una visió idíl·lica d’un primer nucli humà arrelat a la terra, on es manifesten el dolor, l’amor, el treball i segles de silenci i mort. ‘Foc’ traça un lligam històric des de la prehistòria fins als nostres dies, passant per l’any 1707, un any de profunda memòria històrica.
Un vídeo ple de paisatges valencians
El videoclip, dirigit per Guillem Grimaltos, ens porta a llocs emblemàtics com Xàtiva, el Puig, l’ermita de Santa Anna, el turó del Castellet, el riu d’Albaida i la Font Amarga. Aquests paisatges no només serveixen de teló de fons, sinó que també reforcen el missatge poètic i històric de la cançó.
Un projecte musical profund i emocionant
‘Foc’ és una de les cançons incloses en el darrer treball discogràfic de Rafa Estrada, titulat ‘Batecs de vida’. Aquest àlbum és una col·lecció de temes que combinen la profunditat de les lletres d’Estellés amb la rica musicalitat de les composicions d’Estrada.
Els músics que han participat en aquest projecte inclouen Pau Cháfer (piano, acordió, baix, ukelele, programacions de bateria), Fran Moral (violoncel), Carlos Benetó (trompeta) i Óscar Vila (guitarres acústica i elèctrica). A les veus, a més de Rafa Estrada, hi trobem Sarah Rope als cors a ‘La Rosa de Tralee’ i Eduardo Benetó a la recitació.
Un missatge de memòria i vida
En paraules de Rafa Estrada, ‘Foc’ és una peça que espera transmetre no només la memòria històrica del País Valencià, sinó també els batecs de vida que han configurat la seua cultura i identitat al llarg dels segles. “Espere que us agrade. Salut i bona nit,” conclou el músic en la seua presentació al seu Facebook.
Aquest llançament no només és un homenatge a Estellés, sinó també una celebració de la rica herència cultural valenciana, unida a la potència expressiva de la música contemporània.