Com el seu nom indica la paraula meteoropatia prové del grec meteoro (del cel) i pathos (malaltia), i fa referència a qualsevol patologia provocada o accentuada per unes condicions meteorològiques, o pel canvi sobtat de determinades variables atmosfèriques.
Aquest matí una amiga m’ha comentat que s’havia alçat amb una migranya molt forta i li he comentat que havia baixat la pressió atmosfèrica des d’ahir de forma prou brusca per l’entrada d’un front des de l’oest de la Península associat a la borrasca Elsa. En arribar al treball una companya també m’ha comentat que sa mare havia tingut un fort mal de cap aquesta nit.
En la gràfica poden seguir l’evolució de la pressió a la ciutat de València. Un descens que de seguida sent el cos humà en forma de malestar i migranyes.
S’estima que el 30% de la població és sensible als canvis atmosfèrics, i des de l’antiguitat es pensa que les dones tenen més sensibilitat que els homes… segons diuen per posar sans i estalvis els seus fills davant qualsevol inclemència meteorològica.
Però, per a sensibilitat la dels animals. S’ha comprovat que els animals domèstics o el ramat són molt sensibles als canvis de determinades variables meteorològiques. En el tsunami que va afectar el sud-est asiàtic moriren pocs animals, només aquells que estaven lligats o tancats.
Qui no té un amic o familiar que avisa amb antelació d’un canvi de temps perquè li fan mal els ossos o una cicatriu d’una operació recent?
El que fa el cos és reaccionar davant un canvi en les variables meteorològiques. Davant un canvi marcat de la pressió, com ha passat en les últimes hores, el cos humà rep menys oxigen donant lloc a contraccions i expansions dels vasos sanguinis i en última instància a un fort mal de cap.
Podem recórrer a antiinflamatoris, al descans… diuen que el magnesi és un bon relaxant dels vasos sanguinis i ajuda a combatre les migranyes, però moltes vegades no hi ha res millor que ploga per recuperar les condicions inicials i desfer-nos de l’anomenat mal de cap baromètric.