- PUBLICITAT -

CN | La Fundació | Fotos Valerià Benetó

Els miracles que va fer la beata Ainés de Benigànim a Castelló, els efectes de la riuada de 1923 a la comarca, l’arribada de la llum elèctrica al poble, què volem dir quan diem «uei», les històries de la Musical i una llista de persones il·lustres castellonenques; tot açò i més, en l’última edició de la revista El Síndic.

Divendres passat, 29 de desembre, el Grup d’Intervenció Comunitària-La Fundació, de Castelló, va presentar al públic el número 2 de la revista El Síndic, revista d’estudis de Castelló. Davant vora una quarantena de persones, el director i president de l’associació, Xavier Martí i Juan, va explicar fil per randa el nom dels articles i els autors que hi han participat en esta edició.


Vídeo de la presentació

En primer lloc, el mateix Xavier presentà el seu article sobre «Castelló i la Mare Ainés de Benigànim» on podreu llegir els relats de tots els miracles que va fer la beata valenciana al nostre poble durant els segles XVII i XVIII. A continuació, va cedir la paraula a Rubén Galera a fi que resumira el contingut de «La riuada del 30 d’octubre de 1923 a Castelló, Senyera i Manuel», que va ser tan virulenta o més que la del dia de Sant Carles de 1864. L’autor, que parlà també dels pobles veïns, s’ha centrat en els fets, les conseqüències i els herois de Castelló en aquella catàstrofe meteorològica. I també va explicar, breument, els actes que s’han organitzat amb motiu del centenari.

José Vicente Climent Vila, investigador novell, s’estrena enguany en la revista amb «L’arribada de l’enllumenat elèctric a Castelló», un article que complementa el que va publicar sobre este tema en el llibre de festes de 2023. Degut a una indisposició que li va impedir assistir a l’acte, el president va llegir en nom seu una ressenya de l’article, en què destacà el nom de les persones, alhora empresaris, que van fer possible que la llum arribara al nostre poble abans del segle XX. Este article es referix també, entre d’altres coses, al paratge de la partida de la Paixarella que s’anomena la Casa de la Llum; ací s’aprofitava un salt d’aigua de la séquia de Carcaixent per a abastir d’energia elèctrica el municipi veí.

Natàlia Server Benetó, castellonenca que actualment està cursant un doctorat a The Ohio State University, va delectar els presents amb l’explicació del seu article «Xicotetes paraules que diuen molt: l’estudi de la interjecció uei en el valencià». Després d’explicar què i de què s’ocupa la Lingüística, deixà constància que a Castelló es diuen els cinc significats de la interjecció objecte d’estudi i esperonà el públic a continuar emprant-lo com una marca d’identitat pròpia dels pobles de la Ribera i d’altres comarques.

Juan Manuel Sala Aranda, persona afable i de bona conversa, ha contribuït en este número de la revista amb un relat memorialístic en la secció «Documents, experiències i propostes», que més d’un castellonenc reconeixerà, és a dir, «–A on vas? –A la Musical! –D’on vens? –De la Musical!», on relata la seua experiència, en primera persona, dels anys que va ser secretari (1967-1970) de la Societat Musical Lira Castellonera, amb anècdotes incloses.

La revista es clou amb una memòria d’activitats de l’exercici 2023 de La Fundació, les normes de presentació dels treballs originals per tal que els futurs col·laboradors s’orienten i una llista de vora 130 castellonencs i castellonenques destacats que poden ser objecte d’estudi des del vessant de la biografia. En acabar l’acte, es va obsequiar els assistents amb un vi d’honor.

Segons es va explicar, el número 2 d’El Síndic té 64 pàgines amb fotos en color i han sigut aportades pels autors i per Joanjo Puertos. La foto de la portada és obra de Joan J. Server Carrió i mostra diversos veïns de Castelló que conversen. Entre les il·lustracions de l’interior cal destacar una foto a doble pàgina del pont del riu d’Albaida en 1930, uns dies abans de la seua inauguració.

Per acabar, el Grup d’Intervenció Comunitària donà les gràcies als seus socis per fer possible esta publicació i altres activitats que es duen a terme. La direcció va recordar, així mateix, a les sòcies i als socis, que durant este mes de gener poden  fer efectiva la quota de 2024.

El públic en general podrà adquirir la revista per tres euros als llocs que oportunament s’indicaran.

La Fundació

Presentació revista Síndic núm. 2

Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank
- PUBLICITAT -