- PUBLICITAT -

 

EL DIA 13 D’OCTUBRE ES PRESENTÀ EL CD DE LES OBRES PER A VIOLÍ I PIANO DEL CASTELLONENC FRANCESC BENETÓ

El passat dissabte 13 d’octubre de 2018, al magnífic Auditori Municipal de Castelló, culminava la segona etapa del projecte de recuperació i difusió de l’obra creada pel violinista i compositor castellonenc Francesc Benetó.

Sobre l’escenari, una taula, un piano de cola, un faristol i la senyera de la Societat Musical Lira Castellonera, senyal inequívoc del suport de l’entitat al projecte. Sobre el mur blanc del fons es projectava un carrusel de fotos que mostrava els protagonistes en diferents moments del recordat concert de març de 2015 i el patrocinador de l’acte: «El Poble de Castelló».

A pesar de la sobrietat de l’escenari, l’ambient era càlid i respectuós. Un públic expectant escoltava els tres ponents triats per a l’ocasió. Introduïa la presentació un Xavier Martí incisiu i divertit que, a banda de resumir la història del projecte i contar algunes anècdotes ben sucoses, controlava les intervencions subtilment.

Li donà pas a Bernardo Adam Ferrero, especialista en la història de la música valenciana, que improvisà unes paraules per a referir-se vagament al gran violinista Benetó i situar-lo succintament en el context musical del seu temps.

Parlà finalment l’artífex de l’acte, l’investigador i alhora intèrpret Nuno Soares, vingut expressament des de Portugal, qui agraí a este poble la contribució a la recuperació de la memòria i de l’obra de Francesc Benetó. El professor portugués ens contà com va nàixer la seua passió pel compositor castellonenc i com aquesta passió el va dur a conéixer la seua obra i també al poble on va nàixer. Manifestà que confiava plenament que fora possible l’edició de les partitures, últim pas, imprescindible i necessari, per a difondre les peces entre professors i concertistes.

Acabats els parlaments i mentre es preparaven els intèrprets, el senyor Martí recordà el calendari d’activitats culturals programades per a les setmanes següents, entre les quals destacà la celebració de la XVIII edició de l’Assemblea d’Història de la Ribera.

En la part del concert, Nuno Soares al violí i Youri Popov al piano interpretaren en directe quatre de les peces gravades en el CD. La primera, Recuerdos, la més personal i potser una de les primeres que va compondre, segurament cal identificar-la amb l’anomenada Aires valencianos, molt popular en la seua època. Va anar seguida de la gentil Primavera i de Fado Hilário, que deu ser l’obra més difícil d’un Francesc Benetó que irradia tot el seu saber en la més popular Estaladinho. Amb la interpretació d’esta última peça s’acomiadaren d’un públic agraït que va premiar amb una llarga ovació la tasca de tan singulars artistes. Després departiren amablement amb els espectadors i estamparen els seus autògrafs en la portada de CD.

En resum, un treball ben fet i excel·lentment presentat a un públic desitjós d’escoltar i gaudir de l’obra del seu paisà.

El disc es presentarà també a Lisboa, a la Biblioteca Nacional de Portugal, el pròxim 9 de novembre. Allí, de nou, el tàndem Nuno Soares – Yuri Popov, amb la seua complicitat natural, buscaran com a única recompensa l’ovació sincera de l’espectador sorprés gratament i repetidament pels recursos al virtuosisme tant del gust del nostre paisà Francesc Benetó.

Desitgem que la música del nostre fill predilecte es conega, que s’estudie, que s’interprete. No, no és prou tindre-la gravada, cal posar-la a disposició dels intèrprets per tal que sone de nou als auditoris i a les sales de concerts. Només d’aquesta manera perviuen els grans mestres.

Valerià Benetó Ferrando
Castelló i octubre de 2018

- PUBLICITAT -