- PUBLICITAT -

 

El pròxim dissabte 13 d’octubre de 2018 tenim una cita amb la música i amb la història, presentació del cd i concert, de les obres que va composar Francesc Benetó per a violí i piano, interpretades per Nuno Soares acompanyat per Youri Popov.

Comptarem amb la presència del compositor i musicòleg Bernardo Adam Ferrero, l’acte serà a l’Auditori Municipal Rex a les 19.30 hores.

Vos esperem!

PUBLICITAT

Societat Músical “Lira Castellonera”

CD de les obres per a violí i piano del Castellonenc Francesc Benetó

Acaba d’editar-se el disc compacte titulat Francisco Benetó, obres completes per a violí i piano. Este CD és el resultat del treball profund d’investigació que Nuno Soares ha dedicat al nostre paisà Francesc Benetó. És el primer registre complet de la seua obra per a violí i piano i el tribut del violinista portugués a aquell virtuós insigne i al llegat que ens va deixar.

El disc, que fou gravat en març de 2016 als estudis de la Universidade de Aveiro, inclou 13 peces del compositor nascut al carrer Major de Castelló, moltes de les quals vam poder escoltar en primícia al Teatre Ideal el 12 de març de 2016. Els intèrprets de les obres són els mateixos d’aquell concert memorable de fa dos anys i mig: Nuno Soares i el pianista rus Youri Popov. L’edició va acompanyada d’un llibret en portugués, valencià i anglés on Nuno presenta la biografia del compositor i un comentari de cada peça.

L’edició del disc ha sigut possible gràcies al patrocini de la Societat Musical Lira Castellonera, al Molt Il·lustre Ajuntament de Castelló i al Departamento de Comunicação e Arte da Universidade de Aveiro. El pròxim dia 13 d’octubre es presentarà al públic castellonenc i valencià a l’Auditori Municipal Rex. Amb esta finalitat vindran expressament des de Portugal els intèrprets de la versió, els quals tocaran en directe algunes de les obres de Benetó.

Amb la pròxima presentació d’este disc culminarà la segona fase del projecte de recuperació i divulgació de l’obra compositiva de Francesc Benetó (1877-1945), probablement el castellonenc més internacional de tots els temps. El projecte ha d’acabar amb l’edició impresa de les partitures de totes les obres que Nuno Soares ha pogut recuperar del compositor esmentat.

Recordem que Francesc Benetó fou una figura de gran relleu a Portugal en la primera meitat del segle XX i va ser responsable de la introducció d’obres de referència del repertori violinístic a Portugal. A banda d’estes peces per a violí i piano, cal dir que Benetó és autor també de transcripcions per a violí i piano i per a violí i orquestra de corda; de 6 Caprichos per a violí; i d’una peça per a viola i piano.

Esta edició ha de ser un motiu d’orgull per a tots els naturals, veïns i habitadors de Castelló, un poble on retornava Francesc Benetó sempre que podia; i hauríem d’estar ben agraïts al treball de Nuno Soares, concertista i professor de l’Escola Profissional de Música de Espinho i en la Universidade de Aveiro.

Xavier Marti

- PUBLICITAT -