- PUBLICITAT -

 

El «Tarquim Pudent» és per a Valero de Palma, secretari de la Séquia Reial del Xúquer, per haver propiciat el transvasament fallit cap a Almeria

Font: Diarilaveu.cat

Francesc La Roca, de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, ha rebut el premi «Aigua Clara» 2022 en la 16a Festa de Xúquer Viu, celebrada a Càrcer (la Ribera Alta) aquest dissabte. Durant l’acte, també es va concedir el guardó «Tarquim Pudent» a Valero de Palma, secretari de la Séquia Reial del Xúquer, per haver propiciat el transvasament fallit cap a Almeria.

Al voltant de 200 persones de tota la comarca es van reunir en un esdeveniment que es repeteix cada any des del 2006, exceptuant-hi el 2020 per causa de la pandèmia. Entre altres, hi van assistir el diputat del Congrés, Joan Baldoví i la diputada provincial de Corbera, Mentxu Balaguer; els diputats de les Corts Valencianes, Graciela Ferrer i Ferran Barberà; el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Pelàez, i els alcaldes de Càrcer, Pepe Botella;  d’Alcàntera de Xúquer, Julio Garcia; de Sumacàrcer, David Pons, i de la Pobla Llarga, Neus Garrigues. També hi van ser presents regidors, així com representants de distintes organitzacions ecologistes i sindicals.

L’alcalde de Càrcer, Pepe Botella, va posar de manifest el seu compromís amb el Xúquer i va destacar el paper fonamental que Xúquer Viu havia tingut en la defensa del riu, aconseguint el 2005 que el transvasament al Vinalopó es fera des del final del riu i no des de Cortes de Pallars (la Vall de Cofrents-Aiora), com estava previst, o des de Tous o Alarcó. També es va referir a la ràpida resposta per impedir el transvasament a Almeria.

El president de Xúquer Viu, Roger Pons, va parlar de les amenaces sobre el riu, que no disminueixen i obliguen les persones que estimem el Xúquer a prestar molta atenció i a reforçar l’entitat. En aquest sentit, també va posar l’exemple de l’intent de venda d’aigua a Almeria, així com els intents per part de la Junta d’Usuaris del Vinalopó d’obtindre una concessió d’aigua del Xúquer, sense oblidar les noves demandes, ara des de Iecla i Jumella, a Múrcia.

Graciela Ferrer lliura el premi «Aigua Clara» a  Francesc La Roca

El moment més emotiu de la nit va ser el lliurament del premi «Aigua Clara» a Francesc La Roca, especialista en Economia ecològica, Política ambiental, Economia de l’aigua i Política Hidrològica. Actualment, és Coordinador de l’Observatori de la Directiva Marc de l’Aigua de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, una institució de màxim prestigi que promou un canvi en la política de gestió d’aigües i que treballa per recuperar els ecosistemes aquàtics. El guardonat forma part del Consell de l’Aigua de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer en representació dels grups ambientals que com ara Xúquer Viu defensen la recuperació dels nostres rius i masses d’aigua. El premi va ser lliurat per Graciela Ferrer, que va ser alumna del premiat i que va destacar les qualitats d’una persona referent en temes d’aigua al País Valencià.

El guardó «Tarquim Pudent», que s’atorga per votació popular entre els assistents al sopar, que van presentar Frederic Piqueres i Tomàs Pérez, va ser per a Juan Valero de Palma, secretari de la Séquia Reial del Xúquer, per haver proposat, defensat i justificat el transvasament fallit del Xúquer a Almeria. També per les seues declaracions en contra dels cabals ecològics. Cal destacar que la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica no va quedar molt lluny d’aquest guardó negatiu.

Carles Dénia i Dario Barroso

Abans de l’actuació musical, Merxe López va recitar, acompanyada a la guitarra per Carles Dènia i Dario Barroso, «La bellesa del riu», un poema que va escriure fa 1.000 anys el poeta alzireny Ibn Jafaya, i que es llig en totes les edicions d’aquest esdeveniment.

La festa, presentada per Lorena Igual i Isidre Pegenaute, va finalitzar amb el magnífic concert de Carles Dénia, acompanyat a la guitarra per Dario Barroso, que va fer gaudir als assistents amb temes com els basats en poetes com Ibn Jafaya, el Cant de Batre o la Malaguenya de Barxeta.

- PUBLICITAT -