- PUBLICITAT -

 

Marta π / Modesto Serradel  / Fotos: Joanjo Puertos – Castelló

Oratge mes de AGOST de 2022

Sembla un bon resum de l’estiu que ha acabat. Anem a repassar una vegada més els rècords que s’han assolit, en aquest cas, durant el mes d’agost.

PUBLICITAT

Ha sigut el segon agost més càlid des de 1950, només superat per l’agost de 2003, segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). La raó és evident ja que, explica l’AEMET, les temperatures s’han mantingut altes durant tot el mes. A Castelló avisava des de l’inici, amb els 40,5°C del dia 3. Tenint en compte que 32,5°C va ser la màxima més fresqueta, registrada els dies 18 i 29, és fàcil entendre que la mitjana de les temperatures màximes arribara als 36,1°C.

Pel que fa a la temperatura màxima, diu l’AEMET que el dia 13 va ser el més càlid de tot l’estiu a la comunitat! Això és considerant la mitjana global de tot el territori. Però pot haver variacions si anem al detall. Com en el cas concret del poble, on el dia 12 es va marcar la temperatura màxima del mes: 43°C.

Pel que fa a les mínimes, la nit del 13 d’agost va ser la segona més càlida a tota la comunitat des de 1950! Es manté en primer lloc el dia 11 agost de 2012, segons els registres de l’AEMET. En el poble, si parlem de les nits, les temperatures han oscil·lat entre els 18,5°C dels dies 18, 19 i 27 i els 25°C dels dies 13 i 25. De nou, molt difícil dormir.

Després dels 2 rècords, el dia 13 encara ens tenia reservada una última sorpresa… esclafits càlids! Un concepte desconegut fins ara per a la majoria de nosaltres. Sembla ser que la calor extrema i seca combinada amb aire fresc i humit pot formar tronades seques amb ratxes fortes de vent, juntament amb pujades brusques i puntuals de la temperatura, conegudes com esclafits càlids. Informa l’AEMET que aparegueren a les 3 províncies, en algunes zones amb vents de fins a 100 km/h i canvis de temperatura de més de 10 graus!

Seguim parlant de rècords. En aquest cas, de la temperatura de la superfície de l’aigua de la mar, una de les variables responsables de les temperatures mínimes tan altes que hem patit, segons explica l’AEMET. Des de mitjan de maig, s’han registrat màxims històrics, dia sí dia no. Per exemple, a la mar Balear l’11 d’agost es va registrar una temperatura mitjana màxima de 29,3°C, 4 dècimes per sobre del rècord anterior de 2002. També eixe dia a la boia de Puertos del Estado situada a València es va registrar un nou màxim, amb una temperatura de 29,94°C.

Acabarem parlant de pluges. Les dades globals indiquen que s’han arreplegat un 9% més del que és habitual, però repartides de forma desigual entre l’interior i el litoral. Va ploure sobretot durant la segona quinzena del mes, sent les tronades del dia 26 les més generalitzades, en alguns punts intenses i acompanyades de fort vent i granís.  Al poble, la novetat és que ha plogut. En concret, es van arreplegar 37,3 l/m2, la major part el dia 26 (32,3 l/m2) i el 30 (4,5 l/m2).

Fins ací la major part de l’estiu de 2022, que no oblidarem fàcilment per haver marcar molts rècords des del punt de vista climatològic. Encara que es poden resumir en unes poques paraules: cremor, calentor, ponentada i rècords.

Esperem que la tardor vinga més asserenada…

Marta π

   

- PUBLICITAT -