- PUBLICITAT -

ASSOC. ECOLOGISTES, CICLISTES, DE VIANANTS I VEÏNS DENUNCIEN

ELS GREUS RETROCESSOS DE LA MOBILITAT SOSTENIBLE EN MOLTES CIUTATS

CN | La Ribera en Bici

Nombrosos col·lectius s’uneixen per a defensar els escassos assoliments en mobilitat sostenible urbana dels últims anys, així com per a reclamar que s’avance en la millora de la qualitat de l’aire, la mobilitat activa i la lluita contra el canvi climàtic.

Les associacions signants mostren la seua preocupació davant el retrocés que s’està produint en l’Estat espanyol arran de la constitució dels ajuntaments després de les eleccions de maig de 2023: lamentablement, molts d’ells han fet bandera de reformes en negatiu en relació a la mobilitat sostenible i sense fums.

PUBLICITAT

Casos com els de Barcelona, Valladolid, Elx, Logronyo, Màlaga, Palma, Gijón, Castelló o València s’han convertit en punts negres en el procés cap a una mobilitat sostenible, activa, segura i sense fums a les ciutats. S’estan produint reculades inadmissibles com el desmantellament de carrils bici, àrees per als vianants o Zones de Baixes Emissions. Estes mesures de “marxa enrere”, posen en perill la salut de les persones, són una reculada en la reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, i fins i tot poden suposar per a molts ajuntaments la devolució d’una quantitat milionària de fons europeus, que van ser assignats precisament per a posar en marxa mesures per a la descarbonització del transport urbà i la millora de la mobilitat sostenible.

L’Estat espanyol no pot convertir-se en una excepció en l’àmbit europeu, retrocedint en propostes de mobilitat de baixes emissions en un context d’emergència climàtica i crisi energètica. S’està tornant a situacions inimaginables, perdent-se molt del que s’havia aconseguit, a pesar que resultava clarament insuficient per a fer front al desafiament climàtic. En comptes de transformar les nostres ciutats en menys dependents dels combustibles fòssils s’opta per retornar espai al vehicle privat de motor i contaminant.

La Ribera en Bici

Mentrestant, ciutats com París estan avançant de manera decidida cap a una mobilitat més sostenible. Són conscients de la perillosa perspectiva d’estius amb 50 °C de temperatura, mentre que ací, més al sud, no fem cas d’eixos advertiments que la naturalesa ha començat a enviar-nos, materialitzades, entre altres, en onades de calor repetides i quasi permanents.

Alguns exemples d’estos passos arrere són: el desmantellament de carrils bici a Elx i a Logronyo; l’eliminació de carrils bus i bici a Valladolid; l’amenaça d’eliminació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Castelló de la Plana; la retirada de bol·lards que protegeixen algunes escoles o la supressió del model Kiss & Go i la protecció d’entorns escolars segurs en diversos entorns escolars de Madrid i Gijón; la revisió del programa Protegim les Escoles a Barcelona; la retirada dels elements de protecció del carril bici de Sant Cugat del Vallès; l’anunci d’algunes ciutats que “reduiran les ZBE al mínim”, com Gijón i Badalona o que eliminen restriccions de trànsit com a Múrcia; la renúncia a amplis espais per als vianants després del Covid a Gijón i Barcelona; la intenció de llevar el tren convencional del centre en Figueres; i un llarg etcètera.

Les organitzacions signants insten els nous equips de govern municipals al fet que reconsideren les seues posicions. No existeix el dret a circular amb cotxe o moto, però sí el dret a la salut i a un medi ambient net. Les autoritats municipals han de tindre com a prioritat màxima la protecció de la salut de la població.

Les signants interpel·len a la ciutadania perquè es mobilitze i deixe clar que hi ha moltes persones que no desitgen que les seues ciutats tornen a ser colonitzades pels cotxes, perdent-se les tímides millores aconseguides. Les ciutats són de le